50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Zwarte Cross

ZWARTE CROSS 2

We schrijven oktober 1997 in het Hummelse Broek: de Jovinks sloegen de handen ineen en er werd een crossbaantje gemaakt op een stuk weiland van Teunis en Ans in het Achterhoekse Hummelo.

Ondanks dat de hele opzet gewoon voor de gein was, hadden de Jovinks – in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt – gewoon een vergunning aangevraagd. De enige noemenswaardige reclame bestond uit het doorfluisteren van: “Hee, pssst! Niet verder vertellen, er komt een Zwarte Cross!” Ruim 150 deelnemers en een kleine 1.000 man publiek kwamen erop af.

Zwarte Cross

Deze 23e editie, van 18 tot en met 21 juli 2019, kan rekenen op 220.000 betalende bezoekers. Binnen een uur waren alle kaarten uitverkocht. De Zwarte Cross is een explosie van muziek, theater, sport en stunts. Daarnaast draait het ook om humor, poëzie, literatuur, dans en wetenschap. In feite is het een doldwaze wereld vol apartigheid.

Deze verschillende werelden raken elkaar op het driedorpenpunt van Vragender, Lievelde en Lichtenvoorde: een terrein van 160 hectare.

In totaal zijn er 33 verschillende podia en komen er zo’n 250 bands en 1000 theaterartiesten naar de Achterhoek.Zwarte Cross 5

Dit jaar staan onder andere Black Eyed Peas (VS), The Wailers (Jamaica) en Scooter (Duitsland) op het podium. Qua theater komen de meest uiteenlopende acts uit binnen- en buitenland langs in de theaterweide. Zang, dans, scherpe columns, rare fratsen, de zin van het leven; het is er allemaal te vinden.

Met de finale van de Dutch Masters of Motocross is er ook topsport op het terrein aanwezig. De hoofdstunt van vorig jaar was de Levendenherdenking (samen met partner Amnesty International), waarbij op vrijdagavond 65.000 mensen stil werden om zich te verenigen in een massaal, muisstil eresaluut voor het leven. Dit jaar zullen er bezoekers achterop stappen bij een stuntman, voor een duobackflip.

Zwarte Cross 3De humor zit ‘m in heel veel dingen, waaronder de ludieke borden met teksten als ‘Gay doen is belangrijker dan winnen’ of ‘Wat een boer niet kent is hier volop verkrijgbaar.’

Reageren

Reacties