50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

ZOMERJURKJES van de prinsesjes Wilhelmina & Juliana

Prinses Juliana in de moestuin, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (klein)

Hoe brachten de prinsesjes Wilhelmina & Juliana hun zomerdagen door op Paleis Het Loo? Om daarvan een indruk te krijgen, is vanaf 7 juni in de Audiëntiezaal van het paleis een ‘kijkdoosvitrine’ ingericht met veertien zomerjurkjes van deze Oranjeprinsesjes, die een sfeerimpressie geven van de zomers op Het Loo.

De zomerse jeugd van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana speelde zich vooral af in het park rond het Oude Loo, bij het houten chaletje in Zwitserse stijl, dat Wilhelmina in 1882 van haar vader koning Willem III had gekregen. Het chalet had een salon met veranda, een boudoir en bovenkamer met balkon. Het meest bijzonder was de keuken, waar werd ‘gekokkereld’ en theepartijtjes werden gehouden. Het speelhuis had een eigen hooiberg, moestuin en bloementuin. De prinsesjes voerden zelf de duiven, konijnen, kippen en hertjes.

De witte prinsessenjurkjes en capejes in de ‘kijkdoos’ zijn voorzien van borduursels
en kant en werden oorspronkelijk door de prinsesjes gedragen met bijpassende katoenen zomerhoedjes of hoedjes van stro met bloemen, handschoentjes, schoentjes en parasols.

Paleis Het Loo

Geopend:                       dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10:00-17:00 uur

Routebeschrijving:    A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen

Navigatieadvies:          Apeldoorn (7313 AA)

055 577 24 00

paleishetloo.nl/zomerjurkjes

Reageren

Reacties