50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum

Openluchtmuseum 1

8 december t/m 20 januari 2019

De winters van vroeger, dat waren nog eens winters. Toen lag er ieder jaar ijs en een halve meter sneeuw. Van 8 december t/m 20 januari 2019 ervaar je de winters van vroeger in het Nederlands Openluchtmuseum.

Openluchtmuseum 2

 

 

Winterpret
Bind de ijzers onder op de feestelijk verlichte ijsbaan aan de Amsterdamse Westerstraat en warm je op aan koek en zopie. Niet bang voor een beetje snelheid? Roetsj dan vliegensvlug naar beneden van de sleebaan bij de Delftse Molen.

Zaanse plein
Ken je de oud Hollandse middeltjes tegen wintertenen? Op de wintermarkt vind je oplossingen voor hardnekkige winterkwaaltjes. Je ziet de klompenmaker en koperslager aan het werk en kinderen mikken op oud serviesgoed bij de ‘Vroolijke keuken’ of maken een rondje in de carrousel.

(Over)leven in de winter
Winterse ongemakken, recent extreem weer en dakloosheid in de winter, zijn onderwerpen die je tegenkomt als je de verlichte route door het museum volgt. In het museum zijn ook de verschillen tussen overvloed, zoals de opkomst van wintersport voor én direct na de Tweede Wereldoorlog, en schaarste, zoals de winter in een plaggenhut, goed zichtbaar.

Tips voor kinderen
Het Kindererf is dé plek voor kinderen. Kennen ze de oud Hollandse spellen als sjoelen en ringwerpen nog? Ze helpen de boer en boerin van het erf met het verzorgen van de dieren en bakken een heerlijk broodje boven open vuur. Loop het spannende Witte Wievenpad, maak een ritje met de tram en eet heerlijke poffertjes op het Zaanse plein.

Canon van NederlandOpenluchtmuseum 4
Wordt het je toch even te koud? Dan stap je via het entreegebouw zo de Canon van Nederland binnen. Een indrukwekkende presentatie waar de 50 belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis worden getoond door onder andere interactieve games, bijzondere collectie-items en filmmateriaal. Dichterbij de geschiedenis kun je bijna niet komen!

Reageren

Reacties