50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Voor de klas

arjen-zeevenhooven

Het leven neemt soms bijzondere wendingen. Een paar weken geleden werd ik gebeld door een goede vriend en docent koken op een Mbo-school in Friesland. Hij vroeg mij belangstellend hoe het met mij ging en wij hadden vervolgens een gezellig gesprekje over eten en drinken en wat de rest van het leven ons zoal brengt. Na een kleine 10 minuten kwam de aap uit de mouw.

Arjen vroeg hij, heb jij tijd en zin om een tijdelijke vacature in te vullen op school? Er is een collega uitgevallen en ik zit erg omhoog …
Ik heb er 15 seconden over nagedacht en ingestemd. Bam! U raadt het, ik sta nu 40 uur per week voor de klas op een prachtig geoutilleerde school met een schitterende keuken en geef les aan studenten tussen de 17 en ongeveer 20 jaar. Gemotiveerde jonge mensen die het vak willen leren, koken bedoel ik dan natuurlijk.

Het is fantastisch om te zien met hoeveel inzet en passie het culinaire team van de school er alles aan doet om een breed pakket aan kookonderwijs over te brengen aan leuke, echt geïnteresseerde jonge mensen.

Het heeft even geduurd voordat ik mijn draai gevonden had op school maar nu zit ik er helemaal in. Dagelijks verzorgen wij lunch en diner op school en gaan wij flink de diepte in.
Toen ik op de hotelschool zat, leerden wij tomatensoep maken en een biefstukje bakken met een eenvoudig aardappelgerechtje. Het hoogtepunt was wel de forel aan tafel fileren en flensjes bakken. Het echte vak leerden wij vroeger in de praktijk en helaas niet op school.
Hoe anders is het Horeca onderwijs nu. Onze school werkt met een duidelijke visie.

Dutch Cuisine!
80% seizoensproducten; waar mogelijk van Nederlandse bodem.
Maximaal 20% buiten het seizoen. 80% groente en 20% vlees/vis.
Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt.
Geen gebruik van kunstmatige toevoegingen, werken van kop tot staart en no waste.
Het gebruik van eerlijke kwaliteitsproducten; waar mogelijk biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en regionaal of lokaal geproduceerd.

Mocht u het interessant vinden, google dan de uitgangspunten van Dutch Cuisine eens. Echt goede en toekomstbestendige uitgangspunten!
Het wildseizoen is nu in volle gang en onze studenten leren echt van kop tot kont te bereiden. Door de jagers uit Friesland worden nu wekelijks vers geschoten fazanten, eenden, reeën en wilde zwijnen gebracht. Onze studenten kunnen deze dieren plukken, villen en heerlijk bereiden!
Dat is wel even wat anders dan een pannetje tomatensoep maken (dat kunnen zij trouwens ook).

Groet, Arjen

Reageren

Reacties