50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Vermist! De Hercules van P.C. Hooft

Vermist_muiderslot

Rond 1645 komt de Amsterdamse dichter Jan Vos vaak op bezoek bij P.C. Hooft op het Muiderslot. Vos schrijft een gedicht over een schilderij van Hooft waarop de Romeinse god Hercules staat afgebeeld. Dit gedicht is de enige concrete vermelding van een kunstwerk dat destijds in de Ridderzaal van het Muiderslot heeft gehangen. Nu, ruim 370 jaar later, gaan we op zoek naar het beschreven schilderij. Welke bestaande schilderijen voldoen aan de theatrale beschrijving van Vos? Bestaat het schilderij überhaupt nog? En zo ja, waar is het dan? In Vermist! De Hercules van P.C. Hooft staat deze onthullende zoektocht van 17 december 2017 t/m 2 april 2018 centraal.

‘Cold cases’ heropend
Vermist! De Hercules van P.C. Hooft is de eerste in een reeks presentaties waarin ‘cold cases’ worden heropend. In deze kleine presentaties staat steeds een enkel object of schilderij centraal. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf door het bewijsmateriaal te speuren en het onopgeloste vraagstuk te beantwoorden. Op lichtvoetige wijze maken zij zo kennis met de stappen van het kunsthistorisch onderzoek. Welk schilderij zou van P.C. Hooft geweest kunnen zijn? En waarom hing het aan de wand in zijn officiële ontvangstzaal? Een kleine boekenwurm daagt de jongste bezoekers uit om met hVermist_Muiderslot_2017un (groot-)ouders deze zoektocht tot een goed einde te brengen.

Jacqueline Kooter
Na de ontknoping komt het meest waarschijnlijke schilderij tot leven in een korte animatiefilm die kunstenares Jacqueline Kooter speciaal voor het Muiderslot maakte. Zij is filmmaker  en maakt ook installaties. In 2016 maakte zij indruk met haar Gysbreght van Aemstel animatie in de Amsterdamse Stadsschouwburg.Boekenwurm_muiderslot

 

Reageren

Reacties