50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Vee in beeld: Piet Mondriaan en de Haagse School

VoorkantFlyer_Veestukken

Villa Mondriaan, tot en met 4 september 2016

Alle koeien, paarden, schapen en kippen worden van stal gehaald en tentoongesteld in Villa Mondriaan! Dankzij een bijzondere samenwerking met onder andere het Gemeentemuseum Den Haag toont het jonge museum het vroege figuratieve werk van Piet Mondriaan, die in Winterswijk opgroeide en daar zijn passie voor schilderen ontdekte. De kunstenaar die wereldberoemd werd met zijn schilderijen met rechte lijnen en primaire kleurvlakken, heeft aan het begin van de twintigste eeuw vele studies gedaan naar onder andere koeien. Samen met zijn oom, Frits Mondriaan, destijds een bekend amateurschilder, stapte hij op de fiets en schilderde hij onder andere in de omgeving van Winterswijk.

Mondriaan liet zich in deze periode net als zijn oom beïnvloeden door gevestigde tijdgenoten als Willem Maris en Anton Mauve; aanhangers van de Haagse School die bekend stonden om hun koeien- en schapenstukken. Vee in beeld is een tentoonstelling over het veestuk rond 1900 en geeft een mooi beeld van de rol van het dier in de schilderijen van Mondriaan en zijn voorgangers. Het ontwerp van deze bijzondere tentoonstelling ligt in handen van Kiki van Eijk, vormgever voor onder meer het Rijksmuseum en Hermès. Geïnspireerd door het coulisselandschap van de Achterhoek heeft ze een prachtige aquarel gemaakt, die digitaal uitvergroot is en nu de muren van de tentoonstelling siert.

Naast het werk van Mondriaan en tijdgenoten biedt Villa Mondriaan altijd een podium aan de vernieuwers van deze tijd. Zo zijn dit voorjaar sculpturen van Tom Claassen in de museumtuin en het paviljoen voor hedendaagse kunst te zien. Zijn beelden van vertederende dieren in allerlei verschillende materialen zijn geliefd bij een groot publiek en te bewonderen in openbare ruimtes door heel Nederland. Foto’s gemaakt door Hellen van Meene, met een eigen herkenbare stijl, vullen de begane grond van het voormalige woonhuis van Piet Mondriaan. Haar portretten tonen jonge meisjes en honden, waarin de relatie tussen mens en dier centraal staat. Ook als het voorjaar buiten nog even op zich laat wachten, is Villa Mondriaan al omgeven door lentetaferelen.

 logo.png

 

 

Vee in beeld: Piet Mondriaan en de Haagse school
t/m 4 september 2016
Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11-17 uur
www.villamondriaan.nl 

0543  51 54 00

Reageren

Reacties