50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Van Beaune naar Barcelona

06. frisse koeien

Tijm, wijn en tapas

Eerlijk is eerlijk, de route begint iets zuidelijker van Beaune, want het eerste deel van Eindhoven eindigt in Cluny, het stadje dat beroemd is om de resten van het grootste klooster van Frankrijk en in ieder geval het machtigste. Cluny ligt temidden van grazige weiden die naar het zuiden toe gaan glooien. De weiden zijn omgeven door heggen en stenen muurtjes en daartussen grazen de witte vlezige Charolais-koeien waardoor het groene landschap met witte vlekken doorspikkeld is. Menig restaurant langs deze route heeft dan ook Charolais-vlees op de kaart. De hoofdroute komt vlak voor het dal van de Loire door het mooie plaatsje Charlieu waar de kerk een prachtig portaal heeft. Hierna begint een fietspad dat je over de Loire voert en vervolgens langs het evenwijdige kanaal loopt. De Loire is hier nog breed en traag. De route trekt hierna de heuvels van de Forez en de Auvergne in. Via een klein langzaam stijgend dal klim je in alle rust door het bos omhoog. Boven zijn de uitzichten weids. Gestaag klimmend en dalend kom je in het hart van de Auvergne, door plaatsjes als Ambert (van de blauwgeaderde kaas) en langs het klooster van La Chaise Dieu. Richting Le Puy breekt het landschap open en fiets je door een landschap van oude vulkanen. Werkelijk prachtig is als je boven Le Puy over een heuveltje gaat. Wie dan niet in de remmen knijpt voor een foto doet zichzelf te kort. De naald met het Mariabeeld priemt uit de stad omhoog. Als je iets te ver afdaalt krijg je muurtjes en je gaat niet meer terug. Le Puy is mooi als eeuwenoude weerbarstige pelgrimsstad. Men is hier nooit echt rijk geweest, maar wel onverzettelijk. Na Le Puy fietst men weer langs de Loire, hier een wildstromende rivier die zich diep in een plateau heeft uitgeschuurd. Om op hoogte te komen volgen we een fietspad over een oude spoorwegbedding met viaducten en tunnels waardoor je langzaam maar zeker op het plateau komt. Boven kun je ver kijken naar de Gerbier de Jonc, de hoogste top. Zelf klimmen we langzaam iets verder naar 1224 meter, het hoogste punt van de route. Vlak daarvoor kun je echter even nog afdalen naar Arlempdes. Voor de moedigen, want je moet ook weer terug. Arlempdes is een van de mooiste plaatsjes van Frankrijk aan de bovenloop van de Loire. Er is een kasteel en een hotel met een terrasje, maar vlak daarachter kun je ’s zomers heerlijk pootjebaden in de rivier.

Voorjaar en zomer staan de velden boven vol met bloemen. De route daalt dan eerst af door het Middeleeuwse Pradelles en na Langogne fiets je op gelijke hoogte tot aan La Bastide Puy Laurent. Hierna barst de aarde open en daal je af door de kloof van de Chassezac. Het is een prachtig verstild weggetje waar je over veertig kilometer lang heerlijk kunt afdalen naar de zuidelijke warmte, het getsjirp van de krekels tegemoet.

Beneden vanaf Les Vans fiets je vBanneerder door bossen en langs de dalen van Cèze, de Gardon en je steekt dan door naar het dal van de Hérault. De geur van thijm en rozemarijn in het struikgewas is overal. Op de schrale grond wordt niet veel anders dan wijn verbouwd. Kijk naar de kerken, dit is van oudsher protestants gebied geweest en ondanks dat de protestanten bloedig werden onderdrukt, kwam men samen in de zogenaamde ‘déserts’. Dit zijn geen woestijnen maar wel onherbergzame en moeilijk vindbare plekken tussen de grillige rotsformaties van het zuiden. In het prachtige kloofdal van de Hérault ligt St. Guilhem-le Désert, een dorpje gebouwd om een van de mooiste kloosters.

Maar nog mooier dan het dal van de Hérault is het verlaten dal van de Buèges. Je waant je hier ver van de bewoonde wereld. Ruig, woest en geen mens te bekennen. Je moet hier wel klimmen, maar als je achterom kijkt krijg je de mooiste uitzichten. Hierna daal je af naar de vruchtbare vlakte van de Hérault. We zijn hier in de Languedoc en een van de mooiste stadjes is Pézenas. Dit is de bakermat van Molière en in dit stadje werden vroeger de weelderigste feesten gehouden. Bezoekers komen er nog steeds veel en aan leuke restaurantjes is hier geen enkel gebrek.

De stroming in de Hérault is nu een stuk rustiger en dat blijft het als je langs het riviertje slingert tot aan de zee. Aan de kust is het kermis, en de route gaat hier gauw vandaan en langs het Canal du Midi over een mooi fietspad naar Béziers. Bij Béziers liggen de beroemde sluisjes van Fonserane waarmee boten een heel stuk hoger komen. We volgen nog even het kanaal en langzaam wordt het landschap van mooi, mooier naar mooist. Hier achterlangs door de Corbières en dan naar de Rousillon is geen vergelijk met de kust. Waar de kust druk is en beplant met reclameborden zo fiets je hier tussen de mooiste landschappen en kastelen. Eten en drinken kun je hier als een vorst, en ook de Col d’Extrème doe je hier fluitend. Wel kun je vaak stoppen voor het ene fotomoment na het andere. 26. Arlempdes

In de Rousillon ben je in Frans Catalonië en dat merk je. Het is toeval dat je nog in Frankrijk bent, maar de sfeer is al totaal anders. De Pyreneeën komen in zicht en nu is het nog een pasje over voordat je Spanje in zoeft. Het is een onbekend verstild pasje en door een stukje onverhard kunnen auto’s er niet over. Maar aan de Spaanse kant ligt prachtig asfalt. Via leuke stille weggetjes bereiken we Figueres, stad van Dali. Eindelijk tapas. Hierna volgen nog tientallen kilometers kleine weggetjes door een landschap dat ook veel op Toscane lijkt. Cipressen, oude dorpjes, kastelen en velden met zonnebloemen. Een kilometer of tachtig voor Barcelona houdt het op. Dan zijn er geen goede fietswegen meer. Langs de kust kun je wel verder fietsen wie dat wil. Maar anders ben je met een treintje binnen het uur in de stad voor de Sagrada Familia.

Vanaf het begin in Cluny loopt ook een makkelijke variant door de Beaujolais en langs de Saône naar Lyon. Vanaf daar volgt de route de Via Rhôna langs de Rhône. Een fietspad tot aan de zee. Het is eigenlijk een fietssnelweg, wel een beetje saai, maar het is erg makkelijk en het schiet snel op tot daar waar het weer mooi wordt, de Ardèche in. Door de Ardèche liggen ook fietspaden over oude spoorlijntjes, zoals de Dolce Via. Daar komen er meer van. Tenslotte kan men ook nog wat zuidelijker langs de Rhône fietsen om bijna zonder klimmen door de Gard weer aan te sluiten op de route of door naar Avignon.

Onbegrend Fietsen naar Barcelona
Deel 2 Cluny-Barcelona
€ 23,50

amba2vk

Reageren

Reacties