50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Twee Aaltense musea: het Onderduikmuseum en het Aaltens Industriemuseum

Hoofdingang BL Fr.

De twee Aaltense musea, gevestigd in drie met elkaar verbonden rijksmonumentale panden aan de Markt, vertellen van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden.

Geschikt voor een bezoek door jong en oud. Er is een speurtocht voor kinderen vanaf 7 jaar door het gehele museum en een ‘Zoektocht’ door Markt 12 voor oudere kinderen. Naast wisselende exposities rondom de thema’s van beide musea, zijn er ook lespakketten voor scholieren, diverse wandel- en fietsroutes en rondleidingen door de musea en/of Aalten, mogelijk. Voor meer informatie zie www.aaltensemusea.nl of www.vvvaalten.nl.

Markt 12 – Onderduikmuseum – een huis met een verhaal

Markt 12 is het adres van een huis in Aalten, met een bijzondere geschiedenis. Hier is interactief ‘de oorlog onder één dak’ te ervaren, met de verhalen van de bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog: een gezin met twee kindertjes, de Duitse Ortskommandant en onderduikers. Bij bombardementen kwamen ook de buren naar de schuilkelder. Grensdorp Aalten kende als ‘onderduikdorp’ relatief gezien de meeste onderduikers van Nederland.

Beleef mee hoe het er in het dagelijks leven van de bewoners aan toe ging, welke keuzes men moest maken. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het in de onderduikruimte was. Ga op zoek naar de ingang van de illegale drukkerij en bekijk de persoonsbewijzen. Leef in de opkamer mee met de evacués uit Scheveningen, die vanwege de Atlantikwall hun woonplaats moesten verlaten.

Markt 14 – Aaltens Industrie Museum

Het Frerikshuus – een herenhuis aan de Markt – en de oude dorpsboerderij erachter ‘vertellen’ over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen. Hier gaat het met name over het unieke karakter van de hoornindustrie (nergens anders in het land) en de grensoverschrijdende geschiedenis van de textielindustrie, die zeer belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van Aalten. In de oude dorpsboerderij wordt ingegaan op de agrarische ontwikkeling en de huisnijverheid van Aalten en de regio.

Reageren

Reacties