50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Taxateurs Christie’s ontdekken verloren gewaand schilderij tijdens taxatiedag

Px187MzU4NTczNC0wLTEzNzk3MDg5NzI=

Op vrijdag 4 maart werd in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een bijzondere vondst gedaan door de taxateurs van het internationale veilinghuis Christie’s. Tijdens de taxatiedag die in samenwerking met Christie’s werd georganiseerd kregen bezoekers de mogelijkheid om ‘oude meesters’, negentiende-eeuwse schilderijen en Hollandse impressionisten gratis te laten taxeren. Een van de meegebrachte stukken bleek een zogenaamde ‘barnfind’, een trouvaille, en werd door de specialisten van Christie’s herkend als een belangrijk werk van de bekende Haagse Scholer Jacob Maris. Het olieverf schilderij was al dertig jaar spoorloos en wordt beschouwd als een absolute kunsthistorische vondst die van museaal belang is.

De vondst
Het aangeboden olieverfschilderij werd herkend als een verloren gewaand werk van Jacob Maris. Hij schilderde ‘en plein air’ in het Oosterbeekse bos zijn vakbroeder F.H. Kaemmerer ( 1839-1902). Dit levert extra visueel bewijs van de aanwezigheid van de kunstenaars in Oosterbeek en ook van hun onderlinge samenwerking. Vanuit deze invalshoeken kan het werk beschouwd worden als absolute kunsthistorische vondst die van museaal belang is.Op 24 en 25 mei aanstaande worden bij Christie’s Amsterdam ongeveer 300 Oude Meesters en 19e eeuwse schilderijen geveild. Christie’s taxeert het schilderij op €12.000-16.000 en is verheugd dat zij het schilderij van Jacob Maris tijdens deze veiling kan doorgeven aan een museum of aan een nieuwe particuliere verzamelaar.

Omschrijving van de vondst
Jacob Maris (The Hague 1837-1899 Karlsbad)
The painter Frederick Hendrik Kaemmerer at work in Oosterbeek signed ‘J Maris’(lower left)
Oil on paper laid down on panel 30 x 42 cm
Schatting: €12,000-18,000
Veiling: Old Masters & 19th Century Art – including Dutch impressionism
Amsterdam, 24 & 25 mei 2016
Kijkdagen: 20-23 mei 10:00-17:00 uur

Over de taxateurs
Christie’s is een internationaal veilinghuis, dat in 1766 in Londen werd opgericht door James Christie. Christie’s organiseert jaarlijks ongeveer 350 veilingen in meer dan 80 categorieën, waaronder alle gebieden van fijne en decoratieve kunst, juwelen, fotografie, pronkstukken en wijn. De prijzen van de aangeboden stukken variëren van 200 tot meer dan 100 miljoen euro. Christie’s heeft daarnaast een lange en succesvolle geschiedenis van privéverkoop voor haar cliënten in uiteenlopende categorieën, met nadruk op naoorlogse en hedendaagse kunst, impressionistische en moderne kunst, oude meesters en juwelen. Christie’s opende in 1973 een vestiging in Amsterdam; sindsdien vonden hier vele grote veilingen plaats. Tegenwoordig is Christie’s het grootste veilinghuis ter wereld.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het Beste museum van Nederland. Leden van de ANWB riepen het museum uit tot het Leukste uitje van Noord-Holland.
www.zuiderzeemuseum.nl

Reageren

Reacties