50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Start en finish Freedom Ride op kasteel Doorwerth

TLJ_KAART_PELOTON_120

Doorwerth – Op 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt de toertocht Freedom Ride gehouden: een fietstocht langs iconische plaatsen van de bevrijding. Geldersch Landschap en Kasteelen faciliteert de start en de finish van deze toertocht op kasteel Doorwerth. De wielrenners en schaatsers van het team Team LottoNL-Jumbo fietsen gezamenlijk met wielertoeristen een route van 120 kilometer door Gelderland. Daarnaast is het mogelijk om deze afstand of de kortere versie van 80 kilometer individueel af te leggen.

De Freedom Ride is een gezamenlijk initiatief van Team LottoNL-Jumbo, het Vfonds en de Stichting Liberation Route Europe. Een gedeelte van het parcours gaat over de internationale bevrijdingsroute ‘Liberation Route Europe’.

Onderweg passeren de deelnemers iconische plaatsen die zijn gerelateerd aan de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat onder meer om de John Frostbrug in Arnhem, de Waalbruggen bij Nijmegen, het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, Hotel de Wereld in Wageningen en de Grebbeberg.

De start en finish van de tochten zijn bij Kasteel Doorwerth. Het kasteel is gebouwd vóór 1260 en ligt in de uiterwaarden van de Rijn. In het laatste oorlogsjaar werd het ernstig getroffen en bijna met de grond gelijk gemaakt, maar na 1983 is het gerestaureerd in zijn oude glorie. Directeur Ton Heerts van het Vfonds schiet op 5 mei om 10.00 uur het peloton in gang, omstreeks 16.15 uur arriveren de eerste wielrenners weer bij Kasteel Doorwerth.

Inschrijven voor de Freedom Ride http://www.teamlottojumbo.nl/freedomride

Het Kasteelmuseum is regulier geopend van 11:00-17:00 uur.

Toegang tegen gereduceerd tarief: € 8,00 (i.p.v. 9,50) p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,20 (i.p.v. 5,25) p.p., donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van jaarkaart.

Het parkeren bij het kasteel zal op andere, verder gelegen plekken zijn dan de gebruikelijk parkeerplaatsen. Voor bezoekers die slecht ter been zijn zullen we parkeergelegenheid dichtbij het kasteel reserveren.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is prachtig gelegen in de noordelijke uiterwaarden van de Rijn, tegen de beboste heuvels van de Veluwezoom. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen en ontwikkelde zich in de loop van honderden jaren tot een imposant gebouwencomplex met hoofd- en voorburcht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ernstig beschadigd, maar dankzij een ingrijpende restauratie prijkt het nu weer in zijn 17de-eeuwse glorie. Een aantal vertrekken in het kasteel is ingericht als evocatief museum: u kunt daar de vroegere sfeer horen, zien en ruiken, een zinnenprikkelende ervaring. Verder zijn er exposities over de geschiedenis van het kasteel en de jacht en de bosbouw en Nederland. Tenslotte kunt u naar Museum Veluwezoom, waar 19de- en 20ste eeuwse schilderkunst uit de omgeving van Oosterbeek getoond wordt. Op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden waar het heerlijk wandelen of fietsen is.

Bereikbaarheid:

A50 Den Bosch – Arnhem, afslag N225 richting Oosterbeek. Bij stoplichten / restaurant Kievitsdel de borden kasteel Doorwerth volgen.

Niet bereikbaar per openbaar vervoer.

 

 

 

 

Reageren

Reacties