50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Rondreis Oregon (deel 2)

Gerda 1 (6)

We eindigden de vorige keer in Ashland in het zuiden van de staat Oregon. Veel mensen reizen vanaf hier door naar Californië. En dat snap ik ook! Ook dat is een geweldige staat met veel hoogtepunten. Maar ik besloot om vanuit Ashland de reis door Oregon te vervolgen.

We maakten nog een mooie wandeling door het Lithia Park en verlieten de ‘bubble’ Ashland om de weg te vervolgen naar het noorden. Via de prachtige route (62) en het kleine plaatsje Prospect, waar het gelijknamige historische hotel ligt en de Natural Bridge en het Roque River George Viewpoint, kom je aan bij het fabuleuze Crater Lake.

Ik was er vaker geweest maar was opnieuw betoverd! Ver weg van alles uitkijkend op een diep blauw meer in een diepe krater van Mount Mazama. Het bijzondere aan het meer is dat er geen rivier in uitkomt maar dat het wordt gevoed door gesmolten sneeuw. Het meer is ruim 600 meter diep en diep, diep blauw. Met een doorsnee van 10 km is het meer dan de moeite waard om eromheen te fietsen, te wandelen of met de auto omheen te rijden en regelmatig te stoppen. De kraterrand ligt op ruim 2000 meter hoogte dus houd wel rekening met de temperatuur als je vroeg in het seizoen reist. Op onze reis begin juni lag er nog sneeuw. Er zijn een paar mogelijkheden om wat te eten en drinken maar er is ook een lodge waar je kunt overnachten.Gerda 1 (8)

Nog nagenietend en slecht afscheid kunnen nemend van Crater Lake kwamen we laat in de avond aan bij Sunriver. Ons een beetje katterige gevoel verdween als letterlijke en figuurlijke sneeuw voor de zon toen we in onze kamer intrek namen en ons mochten onderdompelen in de luxe van de kamer met uitzicht op de golfbaan en de bergen.

De volgende ochtend werden we ontvangen door een alleraardigste jongen die werkt bij Oregon Adaptive Sports. Een buitensportorganisatie die sporten voor iedereen mogelijk wil maken en door de middenstand van Bend een bestaansmogelijkheid heeft. Met hen hebben we in de vroege ochtend een prachtige kayaktocht gemaakt op Sparks Lake. Een stilte waar je blij van wordt midden in het Cascades National Park. Je kunt er alleen komen via een onverharde hobbelige weg en als je eenmaal op het meer bent heb je uitzicht op de met sneeuw bedekte Mount Bachelor.

Ook hier was het lastig afscheid nemen maar de volgende plaats, Bend, lag ook weer snel in ons hart. Ik durf te zeggen dat het qua steden één van de leukste was van Oregon. De stad ligt hoog, omringd door nog hogere bergen en voelt super relaxed. Veel jonge mensen wonen en werken hier, de meesten zijn gekomen voor de natuur en de buitensporten. Zowel in de zomer als in de winter. Ik schreef over deze stad: “Bend, 2 juni, De zon, bijna geen wind, het park de mensen, de rivier en the brewery waar iedereen deze zaterdag lijkt te zijn. Deze hele dag voelt als absoluut vakantie, absolute vrijheid. Ik denk dat ik oud zou kunnen worden in Bend ondanks de lange winters met veel sneeuw.” De hele stad bestaat uit voornamelijk laagbouw en kent een aantal erg goede restaurants en ijssalons. Eén daarvan heet Bonta Natural Artisan Gelato en is meer dan de moeite waard om lang voor in de rij te staan.

Je kunt makkelijk meerdere nachten in Bend verblijven en vanuit hier de dagtochten maken, zeker fijn als je niet al te vaak op je reis van hotel wilt veranderen. Een leuke tip voor een uitstap is het Rock State Park. Het is een klein park dat bestaat uit een meanderende rivier en hoge verticale rotskliffen die bovenaan gekarteld zijn. Een ideale plek voor rotsklimmers maar ook voor wandelaars of gewoon alleen maar genietend kijken.Gerda 1 (3)

Een andere plek is Painted Hills, wij deden deze plek aan op onze reis naar Pendleton maar je kunt dat ook vanuit Bend doen of, nog mooier vanuit Mitchell op maar een paar mijl van het gebied. Het is er dunbevolkt dus boek hier echt iets! De mooiste tijdstippen om dit gebied te bezoeken zijn bij zonsop- en ondergang. De intens rode kleur steekt dan het beste af in de gelige/bruinige heuvels. Er zijn veel fossiele vondsten gedaan in dit hele gebied, Painted Hills zijn een onderdeel van John Day Fossil Beds National Park.

Je rijdt nu door het uitgestrekte deel van de staat, glooiende meadows, hele kleine dorpen, boerderijen, paarden, cowboys, lange wegen. Je wordt er rustig van!

Pendleton, een echt cowboystadje aan de rivier.

Bekend is dit stadje vanwege zijn Pendleton Woolen Mills Factory waar onder andere wollen dekens in native prints worden gemaakt. Een mix van twee culturen bij elkaar gebracht, de natives en cowboys. De stad ademt ondanks zijn ‘stilte’ nu nog steeds iets ‘wilds’. Getuige onder andere de saloons die er nog zijn en de jaarlijkse Rodeo of Round-up. Dit evenement vindt altijd plaats in de tweede volle week van september. Een bezoek aan de Stapleman mag ook niet ontbreken, hij maakt handgemaakte laarzen op maat … wachttijd ongeveer 1 jaar.

De interstate 84 brengt je terug naar de wat drukker bevolkte wereld en volgt de rivier de Columbia die de scheiding vormt tussen de staten Oregon en Washington. Een rivier die steeds breder wordt richting het westen en waar zelfs op wordt gekitesurft bij Hood River vanwege de sterke wind die in de vallei kan waaien. Maar eerst passeren we de plaats The Dalles waar we naast het pas geopende National Neon Sign Museum een wijnproeverij hebben gedaan bij The Sunshine Mill. Deze ‘winery’ zit in een oude meelfabriek.

Om naar Mount Hood te gaan hebben we een nachtje geslapen in Hood River, een kleine plaats tegen de helling van de rivier gebouwd. Vanaf hier tot voorbij Portland verandert het landschap in een prachtige canyon. The gorges. Omdat de grond erg vruchtbaar is en er veel ecologische landbouw is vind je er ook wijngaarden en fruitbedrijven. Er is een loop gemaakt die je kunt rijden met beschrijvingen van bedrijven die je kunt bezoeken. Dit is met name in de zomermaanden!

Mount Hood is een berg op zich, een berg waar je niet omheen kunt. Met zijn eeuwige sneeuw en markante top is hij vanuit alle aanrijroutes te zien en biedt de meeste dagen prachtige blikken. Wij sliepen twee nachten in het fameuze Timberline Lodge. Een hotel op ruim 1800 meter hoogte dat geheel is opgebouwd uit hout, zowel exterieur als interieur. Je waant je hier in de jaren 50. Het hotel is ook bekend omdat het is gebruikt voor de beroemde film ‘The Shining’. Het slaapt bijzonder de eerste nacht als je aan die film terugdenkt … Je kunt er klimmen en skiën het hele jaar door.

Helaas, voor ons zat deze prachtige reis erop en hadden we op elke plek wel een paar dagen langer willen verblijven. Nog twee nachtjes Portland Gerda 1 (1)voor het Rose Festival en daarna enorm voldaan, met een niet ondergaande zon, terug naar Nederland gevlogen.

Reageren

Reacties