50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Risotto van verse asperges

risotto

Voor 4 personen hoofdgerecht

 

Risotto maken lijkt eenvoudig maar vergis je niet. Je moet er echt even bij blijven. Als de rijst niet helemaal gaar is, is het niet te eten en als de rijst te gaar is dan wordt het een plakkerige pap … Ook geen feest.

 

800 gram verse witte asperges

2 tenen knoflook

1 eetlepel olijfolie

300 gram risottorijst

1 flink glas droge witte wijn

stukje Parmezaanse kaas van ongeveer 150 gram

4 stengeltjes bosui

 

Bereiding

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Snijd alle puntjes ruim af en de rest in stukjes van 2 centimeter.

Kook de asperges in een pan met water en eventueel zout in 10 minuten, draai het vuur uit en laat ze nog 10 minuten in het hete water liggen.

Neem ze met een schuimspaan uit de pan, bewaar het vocht. Houd de puntjes apart. Snijd de rest van de witte asperges in stukjes van 2 cm.

Zeef het kookvocht boven een maatbeker en meet 1 liter vocht af. Vul zo nodig aan met water. Doe in een pan. Houd warm op laag vuur.

Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de knoflook 1 minuut. Bak de rijst 1 minuut mee. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut kookvocht toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg dan weer een scheut toe. Ga zo door tot de risotto gaar is. Dit duurt circa 20 minuten.

Rasp de kaas en snijd de bosui in ringetjes. Neem de pan van het vuur. Schep de stukjes asperge, bosui, boter en twee derde van de kaas door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe de deksel op de pan. Laat 3 minuten staan.

Garneer de risotto met de witte aspergepuntjes en de rest van de kaas.

 

Kcal 545

Arjen Zeevenhooven

 

Reageren

Reacties