50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Rijke eenvoud

Naamloo

nieuwe tentoonstelling over interieurs & objecten uit de wederopbouw

Van 1 december 2018 t/m 5 mei 2019 presenteert het Van Eesteren Museum de nieuwe tentoonstelling Rijke eenvoud, interieurs & objecten uit de wederopbouw. De expositie toont gerestaureerde meubelensembles van bekende Nederlandse ontwerpers als Rietveld en De Vries, objecten van verzamelaars, werk van hedendaagse makers en een randprogramma met lezingen, creatieve workshops en nachtelijke videokunst. Met de tentoonstelling en de randprogrammering schenkt het Van Eesteren Museum aandacht aan de thema’s interieur, wederopbouw en Goed Wonen uit de wederopbouwperiode, en verbindt deze aan actuele onderwerpen als duurzaamheid en hergebruik.

Rietveld, Salomonson, Van Sliedregt en De Vries
De meubelensembles die te zien zijn, tonen een dwarsdoorsnede van ontwerpen voor wonen, werken en ontspannen uit de periode 1945-1965. Werken van onder anderen Gerrit Rietveld, Hein Salomonson, Dirk van Sliedregt en Coen de Vries geven een tijdsbeeld en een visie op het ontwerpvak en het leven zelf in een opkomende welvaartsstaat. Hoe beïnvloedden fabricagetechnieken de vormgeving? En welke veranderingen traden op in het gangbare interieur en de opvattingen daarover? De perskamer die Gerrit Rietveld in 1958 ontwierp voor het destijds nieuwe hoofdkantoor van UNESCO in Parijs is te zien. Maar ook een ladenkast voor lingerie van Hein Salomonson uit 1954, een fauteuil van Dirk van Sliedregt uit de jaren 60 en een woninginterieur van een Amsterdamse dokterspraktijk van Coen de Vries uit 1954.

Met hedendaagse makers
Naast deze historische ontwerpen toont de expositie werk van de hedendaagse makers Chris Slutter, Mina Abouzahra en kunstenaarscollectief DAY collective. Met welke ideeën en visies uit de wederopbouwperiode zijn makers anno nu aan het werk? Wat valt er te leren van die periode? En hoe verhoudt zich de vroegere periode van massaproductie van hoogwaardige producten tot de huidige tijd waarin hergebruik en duurzaamheid belangrijk zijn? En als de avond valt, verandert het paviljoen in een lichtbaken door een lichtinstallatie van videokunstenaar Martin Boverhof.

Aandacht voor de waarde van toen en nu
Hoewel er momenteel een voorliefde bestaat voor vintage en hergebruik van meubels uit de wederopbouwperiode, dreigen deze interieurs en ontwerpen snel te verdwijnen. Anouk de Wit, directeur Van Eesteren Museum: “Met deze tentoonstelling vragen wij aandacht voor de waarde van de toenmalige ontwerpen en de daarachter liggende gedachten. De waarde toen en nu. Door de ontwerpen uit de wederopbouw namelijk naast het werk van huidige ontwerpers te zetten, laten we zien hoe groot de waarde van die toenmalige ontwerpen nog steeds is en dat zij bescherming verdienen.”

www.vaneesterenmuseum.nl

Reageren

Reacties