50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Olga Commandeur Pleinen

olga commandeur_vrijstaand

In 2012 werd het allereerste ‘Olga Commandeur Plein’ geopend, in Wageningen. Nu zeven jaar later zijn er al bijna honderd door heel Nederland! Het eerste waar je aan denkt bij zo’n plein met die naam is natuurlijk ‘bewegen voor ouderen’. Nou, dat is het ook.

Ik werd indertijd benaderd door een bedrijf: ‘Yalp’, van achter naar voren lees je ‘play’, wat ‘spelen’ betekent. Zij richten buitenspeelterreinen in, wipkippen en glijbanen voor de kleintjes, allerlei interactieve elementen voor oudere kinderen, bootcamp-plekken en dus ook beweegpleinen voor ouderen. Alles met het doel om mensen en kinderen buiten aan het bewegen te krijgen. Helemaal in mijn vakgebied en we besloten samen te werken.

Onze samenwerking bestaat hieruit dat zij de beweegtuinen voor ouderen plaatsen, op het terrein van een zorgcentrum of op een openbare plaats in de buurt van woningen waar veel ouderen wonen. In opdracht van de zorginstelling en/of gemeente. De samenstelling van de diverse toestellen op zo’n plein wordt heel zorgvuldig uitgezocht en door de zorg-accountmanager van Yalp en de initiatiefnemers van de locatie zelf, zodat het helemaal aansluit bij het niveau en de beweegbehoefte van de deelnemers. Ik lever dan een bijdrage aan de feestelijke opening en/of geef een train-de-trainer-cursus op het plein aan verzorgenden, activiteitenbegeleiders, fysiotherapeuten, vrijwilligers of buurtsportcoaches. Samen proberen wij er dan voor te zorgen dat die pleinen ook goed gebruikt gaan worden door de ouderen met ondersteuning van de trainers. Zo’n cursus duurt 4 uur en daarna onderhoud ik contact met de trainers via een facebookpagina ‘Ouderen in beweging’, waar alle locaties onderling leuke oefeningen en ervaringen kunnen uitwisselen. De cursisten leren veel over het belang van bewegen voor de ouderen, hoe je het kunt aanpakken en wat er allemaal mogelijk is om ouderen weer vaardigheden terug te laten krijgen en bij te laten leren. Maar bovenal leren ze ook veel over zichzelf en iedereen gaat na afloop boordevol inspiratie, zelfvertrouwen en motivatie aan de slag.

De filosofie van deze pleinen, die ook wel speeltuinen voor ouderen worden genoemd, is dat kinderen al spelend allerlei vaardigheden leren, ouderen raken vaardigheden kwijt, kunnen we ze weer vaardigheden terug laten winnen door weer te bewegen op uitdagende, laagdrempelige toestellen? En … het werkt! We krijgen zoveel positieve reacties van de ouderen, die voelen dat ze met de ‘actieve houding’ als basis zoveel meer kunnen dan ze dachten. Dat geeft ze ook meer mogelijkheden in het dagelijks leven thuis. Bovendien is het leuk, heerlijk, gezellig en gezond om zo samen buiten te bewegen. Vergeet ook na afloop van de training het kopje koffie niet, dus het sociale aspect, elkaar ontmoeten, is minstens even belangrijk. Er worden ook altijd bankjes geplaatst om met elkaar uit te rusten of toe te kijken. Als de kleinkinderen op bezoek komen bij opa of oma kunnen ze natuurlijk ook gezellig samen ‘spelen’.

Zodra de training met dit concept is afgerond mag zo’n plein zich met een volle mond noemen: ‘Ouderen in Beweging samen op een Olga Commandeur Plein’! Misschien is er ook wel een bij jou in de buurt?

Olga                     

Reageren

Reacties