50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Museum Collectie Brands

DSC00668-1

Grote verscheidenheid van collectie is de kracht van Museum Brands

De in Nieuw-Dordrecht geboren Jans Brands (82) begon al zeer jong met het verzamelen van allerlei voorwerpen en boeken die zijn bijzondere interesse hadden. En omdat hij een heel brede belangstelling had, nam zijn collectie al gauw een buitenproportionele omvang aan.

Als ongetrouwd man bewoonde hij een boerderij aan de Herenstreek. En ofschoon hij als alleenstaande over veel (woon)ruimte beschikte, puilden al gauw alle kamers, de kelder en de zolder uit van de enorme hoeveelheden boeken, tijdschriften en kranten en alle mogelijke voorwerpen, waaronder: archeologische, rouw- en begrafenisvoorwerpen, gewichten, munten, penningen, spullen uit grootvaders/moeders tijd en oude documenten en handschriften.

Tegen de tijd dat Jans op de leeftijd kwam, dat hij verzorging nodig had en kleiner wilde gaan wonen, wilde hij zijn verzameling overdragen aan de Nieuw-Dordrechtse/Emmense gemeenschap en wilde hij dat zijn boerderij een museum werd. Met hulp van de Gemeente Emmen en de Provincie Drenthe, die na een onderzoek van de collectie door deskundigen te horen kregen dat de collectie zeker een museum waard was, werd dat gerealiseerd.

Momenteel wordt het museum draaiende gehouden door een groep vrijwilligers, die daarnaast ook nog eens, nog steeds, bezig zijn met het inventariseren van de spullen uit de collectie, waarbij met grote regelmaat nieuwe waardevolle voorwerpen gevonden worden, waardoor een bezoek aan Museum Collectie Brands zeer de moeite waard is.

Op dit moment is in het museum de expositie: ‘Onder het zwarte doek’ te zien. Getoond worden de glasplaten die begin 1900 gebruikt werden als negatief, en de foto’s die daarvan afgedrukt werden en mooie plaatjes tonen van Emmen en omgeving in die tijd.

Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, op zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00-17.00 uur. Toegang: kinderen tot 14 jaar: € 2,50; volwassenen: € 5,00 museumjaar- en donateurskaarthouders: gratis; CJP: half geld.

Rondleiding voor groepen en scholen op afspraak.

 

Museum Collectie BrandsDSC00474-1

Herenstreek 11

7885 AT NIEUW-DORDRECHT

0591 39 34 00

info@collectie-brands.nl

www.collectie-brands.nl

 

Reageren

Reacties