50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

museum Bussemakerhuis Borne

bussemakerhuis

15 juni – 15 september

Een beeldend kunstenaar en een modeontwerpster ontmoeten elkaar in hun experimenten met het eeuwenoude gewas vlas en vertellen over krachtige schoonheid en donkere schaduwen.

“Waar is mijn T-shirt geoogst?”, vroeg ontwerpster Tessa Wagenvoort zich af. Dit bracht haar ertoe terug te gaan naar de kern van een kledingstuk: de grondstof. Het Hollandse vlas liet haar zwoegen op de akker en verwonderen over texturen en oude kunsten. Pure materialen en bijzondere ervaringen vertalen zich in weefsels en vorm.

Bij beeldend kunstenaar Mirian Jacobs staat vlas in de spotlights vanuit haar onderzoek naar de vorm en kleur van het gewas. In een combinatie van oude en nieuwe technieken laat zij in haar werken de veelzijdigheid zien vanuit de poëzie van de kunst.

 De nieuwsgierigheid naar wat je allemaal kunt doen met de vorm en kleur van een opgroeiende plant was voor Mirian Jacobs de aanleiding op zoek te gaan naar een gewas dat zij zou kunnen volgen. Zij werd verleid door een veld vol blauwe vlasbloempjes en de match met het linnenfabrikeurhuis Museum Bussemakerhuis en het project Verrassend Vlas volgde. Tijdens de groeiperiode van ongeveer 100 dagen heeft zij het vlas van zaadje tot volwassen plant gevolgd en van wortel tot bloem ontleed.

In haar werk speelt vaak de verbinding tussen verleden en heden een rol, o.a. door te werken op materiaal dat een geschiedenis heeft. In het vlasproject werkt zij op papier van een oude druk van het boek ‘De Vlaschaard’ van Stijn Streuvels. Verder gebruikt zij ambachtelijke technieken als fotogrammen en kleurextracties die zij verzamelt in een database en combineert tot de uiteindelijke werken. (www.mirianjacobs.nl)

Tessa Wagenvoort hecht veel waarde aan de herkomst van kleding en het materiaal waarvan het gemaakt is. In de huidige mode-industrie verhult schoonheid veel onrecht en slechte omstandigheden.

In haar ontwerpen, bekend om organische prints, zijn lokale productie en duurzaamheid belangrijke uitgangspunten. Zo zijn de kleurrijke leggings, van haar label HOESSEE, gemaakt van gerecyclede visnetten en werkt zij veel met biologisch katoen. Een puur Hollands product zelf vanaf het vlaszaad laten opgroeien vond Wagenvoort, die als ontwerpster zoveel met materialen te maken heeft, dan ook een waardevolle ervaring. “Je beseft je maar weer eens hoeveel er voor nodig is om een kledingstuk te maken. Hopelijk realiseren steeds meer mensen dit.” (www.tessawagenvoort.com)

Het project ‘Verrassend Vlas’ en de tentoonstelling ‘blauwbloeiers en kwade koppen’

zijn tot stand gekomen door de samenwerking van vijf partijen. Zij verdiepen zich in het groei- en verwerkingsproces van het gewas op zowel traditionele als moderne wijze en stellen vragen bij de huidige productie van textiel en het consumptieve karakter daarvan in onze tijd.

Fietstocht

Gedurende de zomermaanden is er een fietstocht die museumboerderij Wendezoele in Delden (waar u het groei- en oogstproces van vlas kunt volgen) verbindt met het Bussemakerhuis in Borne. Meer info op de websites of op Facebook/verrassendvlas.

Museum Bussemakerhuis, dinsdag t/m zondag 13.30 – 17.00 uur, Ennekerdijk 11, Borne, 074 266 96 36

info@bussemakerhuis.nl

www.bussemakerhuis.nl

Museumboerderij Wendezoele, openingstijden op de website, Twickelerlaan 14, Ambt Delden

info@wendezoele.nl

www.wendezoele.nl

Reageren

Reacties