50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Multi talent Peter Riezebos, een geval apart

omslag-facebook-01

 

Stadsmuseum Harderwijk | 10 september 2016 t/m 8 januari 2017

De in Harderwijk geboren Riezebos (1980) maakt een stormachtige ontwikkeling door in zijn leven. Zijn jeugd wordt gekenmerkt door onder andere ADHD, Asperger en periodes van depressiviteit. En nu is hij een van de meest gevierde kunstenaars van Sjanghai. Zijn veelzijdige en kleurrijke werk, vaak immense doeken, zijn van 10 september 2016 tot en met 8 januari 2017 te zien in het Stadsmuseum in Harderwijk.

Als je de autobiografie Van Mavo tot Harvard van Peter Riezebos uit hebt, moet je wel even naar adem happen. Wat een levenskracht en doorzettingsvermogen bezit deze multidisciplinair wetenschapper en ondernemer!

Op school staat Peter meer op de gang dan dat hij in de klas zit. Hij wordt gepest en eerder ontmoedigd door zijn leerkrachten dan gestimuleerd; door zijn gedrag is hij nauwelijks te handhaven. Ze vinden hem dom, lui en alleen geschikt om in de hoek te staan. Na een intensieve therapie neemt zijn leven een wending. Hij blijkt veel intelligenter dan iedereen dacht en begint aan een enorme inhaalslag. Hij gaat studeren aan de Universiteit Twente in Enschede en elders; hij stort zich op vier studies tegelijk. Uiteindelijk komt zijn droom uit: onderzoek doen in Harvard. Maar het verhaal is nog niet uit; hij verhuist naar China. Aan de East China Normal University in Shanghai werkt hij nu aan een promotieonderzoek over onderwijstechnologie. Het kind dat door iedereen voor dom en onhandelbaar werd versleten zet zich nu in om anderen met diagnoses als autisme en ADHD te helpen. Onderwijs aanbieden op maat is een van zijn missies en “ik probeer een goed mens te zijn” zijn motto.

Vanaf zijn jeugd schildert Peter Riezebos; hij brengt zijn stormachtige, emotionele ontwikkeling van kind tot volwassene over op het doek. Tekenen en schilderen was voor hem een methode om zich te uiten in zijn turbulente jeugd. Met zijn tomeloze energie doet hij dat schilderen nu er gewoon bij.

Zijn werk is veelzijdig, kleurrijk en in het oog springend. Je kunt er niet omheen, net zoals je niet om Peter heen kunt. Vrolijk, optimistisch en met humor schildert hij. Immense doeken, maar ook ruiten en deuren, piano’s en zakjes voor het Chinese Nieuwjaar worden in zijn handen kunstwerken. En dat is nog maar een kleine greep uit zijn omvangrijk oeuvre. Zijn chaotische en kleurrijke werken geven inzicht in de wijze waarop hij de wereld waarneemt.

Tentoonstelling: Multi talent Peter Riezebos, een geval apart
10 september 2016 t/m 8 januari 2017
Stadsmuseum Harderwijk
Donkerstraat 4
3841 CC Harderwijk
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag, 10.00-17.00 uur, zondag, 12.00 – 17.00 uur
www.stadsmuseum-harderwijk.nl

 

Reageren

Reacties