50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

‘Multatuli’s Woutertje Pieterse’ door Jan Kruis

antonpiekHattem in de 19e eeuw  Kalenderplaat

Het Anton Pieck Museum in Hattem toont vanaf 9 mei tot en met september 2016 een bijzondere tentoonstelling. Dit maal staat het werk van Jan Kruis centraal, onder de naam ‘Multatuli’s Woutertje Pieterse’ door Jan Kruis. Tijdens deze tentoonstelling zijn ca. 70 originele tekeningen, strips en schilderijen te zien.

Multatuli’s Woutertje Pieterse is nu ook een beetje een Jan Kruis’ Woutertje Pieterse geworden. De geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen heeft het bekende 19e-eeuwse verhaal van Eduard Douwes Dekker alias Multatuli geïllustreerd. De geschiedenis schetst de ontwikkeling van de kleine Wouter die met zijn gevoelige en dichterlijke geest voortdurend in botsing komt met de kleinburgerlijke omgeving.

Jan Kruis (8 juni 1933) maakte kennis met Woutertje Pieterse in New York, daar las hij voor het eerst het beroemde boek van Multatuli in een pocketeditie die hij voor vertrek vanaf Schiphol op de luchthaven in een kiosk had gekocht. Het zou grote gevolgen hebben en Jan een paar jaar flink bezighouden. Weer thuis uit Amerika maakte hij wat opzetjes, schetsjes en tekeningen. Daar bleef het vooralsnog bij. Totdat eind jaren negentig de conservator van het Multatuli Museum en stripkenner Jos van Waterschoot een fotokopie van een van de Woutertekeningen tegenkwam in het archief van het Multatuli Museum. Hij besloot daarop contact te zoeken met Jan Kruis. Het klikte en de twee besloten samen te gaan werken. Jan begon met het selecteren van de teksten en Jos stond hem daarbij terzijde. Elke scѐne die dat waard leek, werd uitgewerkt. Zo ontstond een bonte mengeling van schilderijen, tekeningen en stripstroken. Jan greep hier en daar terug op technieken die hij al lang niet meer had toegepast, maar hij bleek het allemaal nog in de vingers te hebben.

Deze tentoonstelling getuigt van bijna vijf jaar werken aan een geïllustreerd boek dat zijn weerga in Nederland niet kent.

Achterstraat 46-48
Hattem

038 444 21 92

info@antonpieckmuseum.nl

http://www.antonpieckmuseum.nl

Reageren

Reacties