50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Midwinterhoornblazers op kasteel Doorwerth

Doorwerth-kasteel-foto-Geldersch-Landschap-Kasteelen

Op zaterdag 6 januari komen de Midwinterhoornblazers om hun klanken te laten horen op de binnenplaats van kasteel Doorwerth van stichting Geldersch Landschap & Kasteelen. De groep popelt om weer te mogen blazen en te vertellen over deze prachtige eeuwenoude traditie

Midwinterhoorngroep Lochem en Omstreken
Komend seizoen, vanaf Eerste Advent tot Driekoningen, zal de Midwinterhoorngroep Lochem en Omstreken van zich laten horen. Vier jaar geleden kwam de traditie van het Midwinterhoornblazen op de Erfgoedlijst te staan, zo noemt men in de wandeling de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een hele mond vol. Toen de Wildenborcher Gerrit Hazewinkel deze traditie in 1967 – 50 jaar geleden – nieuw leven inblies, had de Achterhoek al bijna één eeuw geen midwinterhoorn meer gehoord. Nadat hij zijn eerste hoorn gebouwd had en geblazen, vond hij in Eibergen waar hij schoolhoofd was, een paar jongens bereid om ook te gaan bouwen en blazen, onder meer Dinant Beunk.

Toen Dinant Beunk vanuit Eibergen in Lochem kwam wonen, bracht hij de traditie van het Midwinterhoornblazen mee. Het duurde niet lang of de Midwinterhoorngroep Lochem e.o. was een feit. De groep bestaat ondertussen al 32 jaar en telt ca. 20 leden.

Eerste Advent tot Driekoningen
Zoals het hoort houdt de groep zich strak aan de ongeschreven wet dat er alleen wordt geblazen vanaf de Eerste Advent tot Driekoningen. Bij voorkeur bij dageraad en tijdens tweeduuster, ’s avonds als de zon verdwijnt. Zoals de aloude spreuk in de streektaal luidt: Zee blaost um de beurte de bosschop vedan, dat ’t duuster mot gaon, want ’t lech kumt ‘r an. Vertaald in het ABN wordt dat: Ze blazen om de beurt de boodschap voort, want het duister moet gaan voor het licht dat gloort.

tussen 11:00-16:00 uur (het museum is geopend tot 17:00 uur)
Binnenplaats: gratis

Tip: Bezoek voor of na het luisteren ook het museum!

Entree museum: € 11,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,25. Entree tot het museum is gratis voor Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders.
Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND Doorwerth

 

Reageren

Reacties