50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Midwinterhoornblazers op kasteel Ammersoyen

Ammersoyen-Midwinterhoornblazers-brug-kasteel

Op dinsdag 2 januari zal Midwinterhoorngroep Lochem en Omstreken van zich laten horen op de voorburcht van kasteel Ammersoyen. De blazers laten de midwinterhoorns klinken en zullen vertellen over deze prachtige eeuwenoude traditie.

Een midwinterhoorn is een houten hoorn van 1.20m tot 1.50 m lang en is gemaakt van berk, els of wilg. Volgens aloude traditie blazen Gelderse en Overijsselse Midwinterhoornblazers alleen vanaf de eerste adventszondag (vier zondagen voor kerst) tot en met Drie Koningen (6 januari). Het doel van het blazen is het donker verdrijven en het Licht oproepen. Vanouds een overblijfsel van de joelfeesten,na kerstening ook de aankondiging van de geboorte van Jezus. Het doel van het blazen is omschreven in het volgende gezegde: “Zee bloas um beurten de boodschap vèdan, dät ‘t duuster mut goan want ‘t lich kump d’r an”. Vertaling: “Ze blazen beurtelings de boodschap voort, dat het duister moet gaan voor het licht dat gloort”.

Kerstvakantie
In de kerstvakantie is kasteel Ammersoyen geopend voor bezichtiging. Op verschillende dagen is er een speciaal programma voor zowel volwassenen als kinderen. In de taveerne kunt u zich opwarmen met warme chocomelk of glühwein. En in de kasteelwinkel zijn mooie geschenken verkrijgbaar.

Datum: dinsdag 2 januari
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Entree: gratis
Kasteellaan 1

5324 JR Ammerzoden
www.glk.nl/ammersoyen

Reageren

Reacties