50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Jarig Purmerends Museum vernieuwd

Aardewerkzaal 2

Het Purmerends Museum is jarig. Liefst 75 jaar geleden werd het museum opgericht. Het museum mag zich verheugen in een gezonde belangstelling van de bewoners van Purmerend en daarbuiten.
Maar het museum was ook toe aan een renovatie. De uitstraling paste niet meer helemaal bij de huidige tijd en daar is nu verandering in gekomen dankzij ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfond Noord-Holland, de Rabobank Waterland en Omstreken, de Stichting Dioraphte en de Stichting De Vrienden van het Purmerends Museum.

AardewerkzaalAardewerkzaal 3
Een van de belangrijkste collecties van het museum is het Purmerends Jugendstil Aardewerk, waarbij de naam Brantjes u wellicht bekend in de oren klinkt. Deze zaal, de aardewerkzaal, is totaal onder handen genomen. Onderdeel van de mooie frisse uitstraling, zijn de nieuwe vitrines waar niet alleen de Collectie Meentwijck een plek heeft gekregen, maar waar ook gedurende het jaar 2018 een groot deel van de Cuser Collectie te zien is, een particuliere collectie Brantjes met bijzondere stukken.  Daarnaast hebben de plateelbakkerijen Jb Vet en L. Huisenga een vaste plek gekregen, waardoor alle vier de Purmerendse plateelbakkerijen vertegenwoordigd zijn.
In het nieuwe atelier wordt het verhaal over de opkomst van de plateelbakkerijen op een levendige manier vertelt door Hendrikus Dekkers, plateelschilder bij plateelbakkerijen Brantjes en Haga. Het aardewerk is ook terug te vinden op de ramen, zodat de wandelaar op straat een blik gegund wordt op wat er binnen te zien is.

Het ontwerp voor de zaal is gemaakt door Jaap Verburg en Kay Kloosterboer van het Purmerendse bedrijf Kloosterboer Decor die eveneens voor de uitvoering van de vernieuwde entree van het museum tekenden.

Entree
Bij binnenkomst van het museum valt direct de lichte ruime balie op met ruimte voor de museumwinkel en een scherm voor presentaties. Aan de voorzijde is subtiel het wapen van Purmerend aangebracht. De tochtdeuren zijn voorzien van een blikvanger. Een typische Jugendstil schotel met irissen uit de fabriek van Brantjes heeft hiervoor model gestaan.

Aardwerkzaal HagaHet VVV i-punt Purmerend heeft zijn plek als vanouds behouden. Op de zuil vindt u actuele informatie en natuurlijk zijn er volop folders verkrijgbaar voor een leuk uitstapje binnen Laag-Holland.

Vanaf 12 december is het museum weer volledig toegankelijk en moet u zeker een keer een kijkje gaan nemen om het prachtige Purmerends Aardewerk te zien op de Kaasmarkt 20 in Purmerend.

Reageren

Reacties