50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Historie en natuurschoon langs de Hollandse IJssel

Hollandse IJssel 3

Wandelen door oer-Hollands landschap, midden in het Groene Hart van Utrecht. Dat kan langs de Engherkaderoute, in de driehoek van Montfoort, Linschoten en Oudewater. Langgerekte weilanden, talloze poldersloten, groene kaden, prachtige natuur en historische dorpen kenmerken dit gebied in het Groene Hart van Utrecht. Het Hollandse plaatje wordt levendig ingekleurd door haar bewoners, waaronder de vele weidevogels als grutto’s en kieviten, de grazende koeien en broedende zwanen.

Kenmerkende graskadenHollandse IJssel 1 Engherkaderoute
De route start in het mooie stadje Montfoort, dat ontstond in 1163 en in 1329 stadsrechten kreeg. U verlaat Montfoort via de IJsselpoort en wandelt langs de Engherkade. Deze ligt langs de Hollandse IJssel, oorspronkelijk een zijarm van de Lek, die in de 13e eeuw werd afgedamd. De rivier loopt van IJsselstein tot Krimpen aan den IJssel, midden door het natuurgebied het Groene Hart. U wandelt langs drie kilometer graskade, zó kenmerkend voor deze groene regio. Kades werden aangelegd om te voorkomen, dat water van de ene polder in de andere stroomde en zo overstroming zou veroorzaken. Dat is hier goed te zien: de weilanden en de sloten aan de ene kant liggen duidelijk hoger dan aan de andere kant.

De Historie van Linschoten
Het pad voert langs Landgoed Linschoten, bestaande uit een parkbos, een 17e-eeuws landhuis, landerijen en monumentale boerderijen. Linschoten wordt voor het eerst genoemd in 1172 als Lindescote, een samenvoegsel van Linde, de naam van een riviertje, en scote, een stuk land dat boven het laagland uitsteekt. Hoewel er in 1270 pas voor het eerst een vermelding is van een versterkt Huis te Linschofdzeten, was dit er waarschijnlijk ook al in 1172. Het nu wat slaperige riviertje, de Lange Linchoten, kende vroeger veel bedrijvigheid. Er voeren schepen af en aan met kaas, graan en klei voor steen- en pannenbakkerijen. De historie van het dorp Linschoten gaat terug tot ver in de Middeleeuwen. Het plaatsje, met haar scheefgezakte kerktoren, heeft er een dorpskern aan te danken met tal van monumenten. Het dorpsgezicht is terecht beschermd.

Monumenten in Oudewater
De route voert verder richting Oudewater. Het eeuwenoude stadje lag oorspronkelijk op de grens van Holland en het Sticht Utrecht en stond in de middeleeuwen bekend om de productie van henneptouw. De vele monumenten, waaronder de heksenwaag en het historische stadhuis, maken een lange pauze in dit stadje de moeite waard.

RouteHollandse IJssel 2
Engherkaderoute: Linschoten/Montfoort/Oudewater

Afstand: 23 kilometer

Startpunt: Kasteelplein Montfoort

Routebeschrijving: De route van deze wandeling vindt u op de Wandelplanner van Recreatie Midden-Nederland. Deze kunt u vinden via https://recreatiemiddennederland.nl/routes/wandelen/ of downloaden als app.

GROENE HART OPGENOMEN IN WANDELEN123
Het Groene Hart is de 19e regio die is opgenomen in de routeplanner van Wandelen123. Wandelaars hebben daarmee in de provincie Utrecht in totaal 1100 kilometer mooie wandelroutes tot hun beschikking.

WANDELNETWERKEN
Met ‘Wandelen 123’ heb je veel wandelnetwerken letterlijk binnen handbereik. De app biedt je zo’n 10.000 kilometer aan wandelnetwerken in de provincies Zuid-Holland, Gelderland (Achterhoek en Lunteren) Noord-Holland en Utrecht.

Via deze planner van Wandelnet plan je eenvoudig je route langs diverse wandelknooppunten. Je vindt de routeplanner Wandelen123 via www.wandelen123.nl of download de handige app. Deze is gratis te downloaden voor iOS of Android.

Reageren

Reacties