50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Het lieflijke Witte Goud

arjen-zeevenhooven

Column

Arjen Zeevenhooven

Kok

Wat ben ik toch blij met de start van het seizoen van de witte asperge. Ik ken werkelijk geen enkele kok die er niet van houdt om met asperges te werken zeker omdat het zo lekker makkelijk is om ze klaar te maken en de asperge tot eindeloos variëren uitnodigt. Daarnaast natuurlijk de spannende verhalen achter de asperge. Over het koken van asperges hoor ik de wildste verhalen maar het stelt echt niets voor.

Appeltje, eitje! …. Nou ja, Eitje! Dat appeltje hoeft er voor mij niet bij … Alhoewel … In een salade met asperges is appel ook heel lekker. Je leest het al, met asperges is echt heel veel mogelijk.

Het aspergeseizoen begint in april, soms vroeg i.v.m. mooi weer en soms wat later. Het eindigt op Sint Jan op 24 juni omdat de plant dan moet gaan doorgroeien om voldoende kracht te verzamelen voor de oogst van het volgende seizoen.

Asperges zijn er in allerlei maten en vormen, de duurste zijn de AA-variant. Dit zijn de super dikke kaarsrechte jongens, mooi om mee te werken en makkelijk te schillen. Voor de smaak maakt het allemaal niet uit. De dunne varianten die een beetje krom zijn, zijn minstens zo lekker, mits goed geschild natuurlijk.

Als je asperges koopt let er dan op of ze vers zijn. Hoe je dat ziet? Een asperge is vers als hij hard aanvoelt en mooi wit is, verder piepen de asperges een beetje als je ze tegen elkaar aan wrijft, dat klinkt wat gek maar is echt waar. Een verse asperge ziet er sappig en vol uit en niet verschrompeld en zielig …

IJzer is volop aanwezig en in asperges zit het aminozuur asparagine. Hierdoor werken ze vochtafdrijvend en bloed reinigend en aan je plas ruik je de asparagine direct.

Nu de spookverhalen over asperges koken. Tijdens het geven van workshops hierover hoor ik altijd hoe lastig mensen het vinden om ze goed te bereiden. Met suiker ,met citroen, 5 minuten of 15 minuten kooktijd. De een vindt dat je ze rechtop moet koken en dan hoor ik weer liggend.

Ik leg het even uit.

Schillen: Leg de asperges plat en schil met een dunschiller van 2 cm onder de kop van de asperge richting de kont. Schil in een strakke ferme beweging. Draai de asperge een heel klein beetje tot je precies de volgende reep schil eraf schilt. Zorg dat de asperge tijdens het schillen steeds plat blijft liggen anders breekt hij. Meestal heb ik 7 tot 8 schilbewegingen voor 1 asperge. Snijd na het schillen het kontje (ongeveer 2 cm) van de asperge.

Met een beetje geluk vind je een aspergeteler die ‘aan huis’ verkoopt en beschikt over een schilmachine. Vaak kunnen de asperges ook nog gevacumeerd worden.

Koken: Leg de geschilde asperges in een pan die groot genoeg is. Niet staan, of half liggend maar een brede pan. Vul de pan met water tot ze maar net onder staan.

Voeg zout naar smaak toe.

Breng de asperges aan de kook en kook ze 5 minuten. Nu is de asperge gaar en kan hij geserveerd worden.

Als je tijdens het koken andere zaken wilt toevoegen zoals citroensap, suiker, foelie, etc.

be my guest. Het mag allemaal maar hoeft echt niet.

Ze blijven het lekkerst met een zacht gekookt eitje, mooie ham, een gekookt aardappeltje, gesmolten boter en wat bieslook of peterselie.

In de volgende editie zal ik een aantal heerlijke recepten publiceren.

Groet, Arjen

Reageren

Reacties