50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Heerlijk stoven in het najaar

rundvleespaddestoelen

Lekker stoven zoals oma dat vroeger deed. Ik kan mij herinneren dat er vaak een mooie zwarte gietijzeren pan op het fornuis stond te pruttelen. De geur van rundvlees, laurier, gestoofde uien en ontbijtkoek ruik ik nog. Mijn moeder kon dat echt goed.

Het doel van stoven is het garen en zachter maken van producten die door hun samenstelling ongeschikt zijn voor korte bereidingstechnieken. Dat klinkt ingewikkeld maar is eenvoudig. Malse biefstuk moet je niet stoven, dat is zonde. Taaiere delen zoals riblappen of nekvlees kan je niet bakken als biefstuk en moeten dus worden gestoofd.

Stoven is een langzame bereiding in niet al te veel vocht op lage temperatuur. Echt stoven duurt lang omdat je niet heter werkt dan 90 graden celcius. Lekker zachtjes stoven.
Het hoort ook zo mooi bij dit jaargetijde. De techniek stoven vindt plaats onder gesloten deksel op het fornuis.

Let bij stoven op de volgende aandachtpunten:

Niet te grote stukken en alles ongeveer de zelfde grote om gelijkmatig te garen;
Alles moet net onder het vocht staan (bouillon of fond of wijn);
Stoof niet te heet. Liever niet hoger dan 90 graden.

Een voorbeeld: hoe stoof ik rundvlees

  1. Plaats een passende pan op de hittebron en verwarm deze.
  2. Voeg boter of olie toe, laat deze uitbruisen en licht kleuren.
  3. Voeg de stukjes rundvlees, spek, uien en knoflook toe en kleur deze licht.
  4. Voeg de fond en de wijn toe.
  5. Breng het vocht aan het kookpunt.
  6. Draai de hittebron laag.
  7. Sluit de pan met een deksel af.
  8. Stoof het rundvlees zachtjes gaar bij 85-91 °C.
  9. Neem het rundvlees en het garnituur uit de vloeistof en houd dit warm.
  10. Bind de vloeistof tot een saus (bijvoorbeeld met aardappelzetmeel)
  11. Serveer het product in de saus.

Reageren

Reacties