50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

G. Perlee Draaiorgelmuseum

arabier

Amsterdam, hartje Jordaan. Wie deze namen hoort, moet wel aan draaiorgels denken. En wie draaiorgels zegt, zegt de Firma Perlee; het wereldberoemde orgelbedrijf, dat een voortzetting is van het oorspronkelijke, in 1875 opgerichte orgelbedrijf LEON WARNIES. Sinds 1932 is Perlee gevestigd op nummer 119 in de Westerstraat.

Werkplaats
Met de langverwachte komst van het Amsterdams Draaiorgelmuseum, gaan heden en verleden op unieke wijze samen in de orgelloods van Perlee. Maar reken bij uw bezoek aan deze historische plek ook op een levendige en actieve rondgang door een authentieke werkplaats welke nog volop in bedrijf is.

Historie
Het museum biedt een fraaie collectie van draaiorgels. Een ervaren orgelkenner leidt u rond langs diverse pronkstukken van wereldfaam. Al luisterend naar boeiende verhalen en typisch Amsterdamse anekdotes, wordt u meegenomen op een reis terug in de tijd vanaf het begin van de Amsterdamse orgelbloei tot heden.

Ambacht
De firma Perlee is een actief bedrijf. Afhankelijk van de situatie van het moment, ziet u het bouwen en/of restaureren van orgels met o.a. gereedschap uit de 19e eeuw. De uiterst precieze restauratie van blaasbalgen en pijpwerk. Het schilderen van de fronten, en natuurlijk het schrijven ofwel ‘noteren’ alsook het uitponsen (uitkappen) van de kenmerkende gaatjesboeken. U ziet geen show, maar het dagelijkse werk van vakmensen. Alles met de hand, en met passie en liefde uitgevoerd door een familie die al generaties lang niet valt weg te denken uit het Amsterdamse stadsleven.

Zelf doen
Bij Perlee kunt u zich inleven in het zware bestaan van de orgelman. Zo leert u hoe de orgelboeken in het instrument worden geplaatst en krijgt u les in het orgeldraaien. Dat dit niet meevalt, merkt u vanzelf. Maar met wat oefenen zult ook u de Amsterdamse nostalgie tot leven brengen wanneer u in het juiste tempo ‘Tulpen uit Amsterdam’ of andere onvergetelijke melodieën speelt. Dit alles maakt een bezoek aan het Amsterdams Draaiorgelmuseum voor jong en oud tot een onvergetelijke ervaring.

Informatie
Bel of mail ons gerust als u meer wilt weten over onze openingstijden, tarieven, mogelijkheden tot (bedrijfs)party’s en afspraken voor groepen.

G. PERLEE ®DRAAIORGELS

Westerstraat 119

1015 LZ AMSTERDAM

020 624 93 10   /     06 28 59 63 94 

g.perleedraaiorgels@tiscali.nl

http://www.gperlee.com/

Reageren

Reacties