50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Fysieke inspanning

SAMSUNG CSC

Wat betekent de fysieke inspanning van het fietsen voor lichaam en geest.

De fysieke inspanning van het fietsen is erg belangrijk voor lichaam en geest, als je lekker aan het trappen bent, met de kop in de wind, stoempend op de pedalen, zwetend van het afzien, dan denk je wel eens het gaat niet vanzelf vandaag. Eenmaal thuis onder de douche voel jij je ontspannen, heb jij je kop leeg gefietst en kun je er weer tegenaan, het geeft een euforisch gevoel, en hoe je het ook went of keert, het werkt verslavend.

Fietsen geeft vrijheid en ons Nederland is zo prachtig machtig mooi dat waar je ook fietst, je altijd het gevoel hebt dat je deel uitmaakt van een ansichtkaart. Als je goed om je heen kijkt verruimt dat je geest en kom je ook tot andere inzichten. Mijn beste ideeën worden altijd geboren tijdens het fietsen. Ik moet ze dan wel gelijk op de telefoon opnemen anders ben ik het thuis weer vergeten.

Fietsen is ook erg gezond voor je lijf, je bent lekker in beweging in de buitenlucht, je benen beroeren de pedalen, trekkend en duwend gebruik je alle beenspieren, even een sprintje trekken op een viaduct en je bovenlijf doet ook nog mee.

Deze inspanningen zorgen ervoor dat jij lekker in je vel zit, dat je de alledaagse ‘stress’ van het werk kunt vergeten, je prettig voelt en het gevoel krijgt dat je de hele wereld aan kunt. Bovendien zul je veel fitter opstaan. En bij fietsen hoort een gezonde levensstijl, zodra je op de fiets stapt is ook die combinatie in gang gezet. Dat gaat een beetje vanzelf, maak je niet te druk om al die strava segmenten, of dat je nog een kommetje moet halen. Fietsen moet leuk blijven, het is geen wedstrijd (dan waren we wel wedstrijdrijder geworden).

Ik ben nu 54 en niet meer zo flexibel in de spieren als een jaar of 30 geleden. Het fietsen helpt mij enorm om de strijd tegen het ‘ouder’ worden een beetje uit te stellen, het fietsen houdt mij jong en zo voel ik mij ook, fris van geest, sportief, gezond, en met een gevoel van kom maar op, ik kan de hele wereld aan. Het fietsen helpt mij daarbij, dus hup fietsen en met je luie reet uit die auto en trappen, hard trapppnnn, met de kop in de wind, krom gebogen over het stuur, het zadel strak tussen de billen geklemd, met het snot ann de lippe, en het hol open #derrrannn

Robert Millar
In de Tour de France reed ik nooit graag achter Robert Millar, want die zag er van achteren net zo uit als een lekker ding op de middenpagina van de playboy. Als ik het daar ’s avonds op de hotelkamer met Van Poppel over had, dan zei hij tegen mij: “Jakobs ga alstublieft naar huis, want de tour duurt voor jou echt een week te lang”. Ik zei dan: “Het is echt zo, die benen dat lijf, die hele achterkant, man, man, man”.

Vijf jaar terug mocht ik mijn debuut maken op TV als vaste wieleranalist van TourduJour. Er werd mij op het hart gedrukt niet alleen te spreken over de vlakke etappes en sprinters, maar ook over de gevleugelde klimmers uit mijn tijd, welnu, ik had google bij de hand en wat denk je, onze gevleugelde klimmer Robert Millar was nu omgebouwd tot ‘Roberta Millar’ real name Philippa York.

Robert heeft zich om laten bouwen tot vrouw, ik heb gelijk de telefoon gepakt en van Poppel gebeld en ik zei: “Joh, krijg nu wat Millar. Weet je nog …?”

Van Poppel zei: “Kom je nu weer aan te zeiken met die Millar”. Ik zei, “geloof het of niet maar hij/zij gaat nu door het leven als vrouw”, ik zei, “kijk van Poppel, 25 jaar geleden had ik het toch al wel goed gezien!”

Groet, Gert.

www.GertJakobs.nl

Reageren

Reacties