50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars

Piet Mondriaan, Portret van Frits Mondriaan, 1898, zwart krijt op papier. Collectie Gemeentemuseum den Haag

Van 8 maart tot en met 22 september vindt de tentoonstelling Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars plaats in museum Villa Mondriaan. Face Off toont de portretten van Piet Mondriaan. Recht daartegenover zet Villa Mondriaan de schilderijen van hedendaagse portretmakers als Philip Akkerman, Koos Breukel en Maayke Schuitema in een creatieve confrontatie – een ware culturele face off.

Mondriaan vereeuwigde uiteenlopende figuren, variërend van koningin Wilhelmina tot aan zijn eigen oom Frits, stoïcijns afgebeeld met een sigaar in zijn mond. Lijnrecht tegenover deze portretten staren Michelle Obama, Wim Pijbes en hun tijdgenoten in deze tentoonstelling terug vanaf het doek. Experimenteel, geabstraheerd of juist klassiek en treffend neergezet geeft iedere kunstenaar zijn eigen visie op de geportretteerde.

Piet Mondriaan, Portret van koningin Wilhelmina (1896). Bruikleen Rijksmuseum Paleis Het Loo, ApeldoornFace Off zet Mondriaan in rechtstreekse dialoog met hedendaagse kunstenaars. De nadruk ligt op het beeld dat zij neer willen zetten van de geportretteerde. Dit is relevant voor Mondriaans oeuvre, maar zeker ook voor het werk van de hedendaagse meesters van portretten. Ontdek in Face Off het verhaal achter de portretten van zowel Mondriaan en de hedendaagse kunstenaars; een combinatie van het artistieke en het persoonlijke.

Reageren

Reacties