50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Een ongeval met uw elektrische fiets. Wat nu?

Ramon_Schuijers

Hij wordt steeds populairder; de elektrische fiets. Maar waar deze fiets enerzijds voor comfort zorgt, brengt hij anderzijds ook extra risico’s op ongevallen met zich mee. En hoe zit het dan juridisch? Is een elektrische fiets een motorvoertuig?

Ramon Schuijers is Register Expert letselschade bij Care Letselschade. “Voor deze vraag is allereerst van belang het onderscheid te maken tussen de twee verschillende typen elektrische fietsen. Zo is er de fiets waar je zelf mee moet trappen (de fiets met trapondersteuning) en de fiets waar je geen inspanning voor hoeft te leveren, de volledig elektrische fiets.”

In oktober 2006 is besloten dat alleen de volledig elektrische fiets daadwerkelijk als motorrijtuig gezien moet worden. “In dat geval ben je verplicht een WAM-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) af te sluiten. Voor de fiets met trapondersteuning geldt deze verplichting dus niet. Sinds 2006 hebben overigens vrijwel alle AVP-verzekeraars (Aansprakelijkheid Voor Particulieren) in hun voorwaarden opgenomen, dat de fiets met trapondersteuning is meeverzekerd,” zo vertelt Ramon.

Ook bij het verhalen van uw eigen schade speelt het type van de elektrische fiets een rol. In artikel 185 Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is bepaald, dat fietsers en voetgangers worden beschermd voor schade veroorzaakt door een motorrijtuig. Zij worden als ‘zwakke verkeersdeelnemers’ gezien. Ramon: “De Wegenverkeerswet bepaalt expliciet, dat de fiets met trapondersteuning niet wordt gezien als motorrijtuig (en dus als ‘zwakke verkeersdeelnemer’). Dit betekent, dat een fietser op een fiets met trapondersteuning wél de bescherming van artikel 185 WVW geniet en de fietser op een echte elektrische fiets niet. Het type fiets heeft dus invloed op de verhaalbaarheid van uw schade.”

Ook hulp nodig? De letselspecialisten van Care Letselschade staan u graag bij. En haar inschakeling kost u niets. U kunt zich dan volledig op uw herstel richten. Ramon: ”De ervaring leert, dat het verstandig is externe hulp in te schakelen. Zeker wanneer je tegenover een grote professionele verzekeraar komt te staan. Laat u gratis bijstaan door een deskundige, die thuis is in de wet- en regelgeving op dit gebied.”
Kijk voor meer informatie op de website www.careletsel.nl. Velen gingen u al voor en kijkt u eens naar de reacties en waarderingen van hen. Gratis advies nodig? U kunt Care Letselschade telefonisch bereiken op 0487-597850.
Wij helpen u graag!

logo v2-01 care

Reageren

Reacties