50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

De pelletkachel; een duurzame hoogrendementskachel met sfeer!

Pelletkachel

De winter komt eraan. Dat betekent dat de kacheltjes weer gaan branden.

We kennen de houtkachel en de gaskachel, maar er is nu ook een mooi alternatief voor beide, namelijk de pelletkachel. Dit apparaat biedt vele voordelen, zoals weinig fijnstof, goedkoper dan gas en een gezellig vuur. Deze kachel heeft de sfeer van een houtkachel en het gemak van een gashaard.

De pelletkachel zit eigenlijk een beetje tussen een houtkachel en gaskachel in. Zo zie je ook een sfeervol vuur en stook je met hout (beter gezegd met houtkorrels) alleen wordt bij de pelletkachel alles volledig elektronisch aangestuurd en gecontroleerd. Een van de voordelen hiervan is dat er een optimale verbranding wordt verkregen en een hoog rendement.

Dankzij het hoge rendement is er weinig fijnstofuitstoot en zijn de verwarmingskosten lager dan van gas. Ook is de CO2-uitstoot lager dan bij gas en omdat het CO2-neutraal is (vanwege de korte kringloop van hout) is het beter voor het milieu dan gasverbranding, omdat het door miljoenen jaren gecreëerde gas nu massaal vrijkomt.

Verwarmen met een pelletkachel is vooral erg gezellig, comfortabel en gemakkelijk. Door de techniek in de kachel heb je een veilige, volledig automatische werking en kun je de kachel zelfs voorprogrammeren. Ideaal voor als het straks echt koud wordt.

Het woord ‘pellet’ in pelletkachel staat voor de biomassabrandstof die wordt gebruikt en is een ander woord voor korrel. Pellets zijn kleine staafjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst, gemaakt uit schoon zaagsel van o.a. resthout uit de houtindustrie, maar ook van bomen die voor uitdunning van het bos worden gekapt. Hier worden ook weer nieuwe bomen voor aangeplant, speciaal voor biomassa.

Van buiten lijkt de pelletkachel behoorlijk op een houtkachel, vooral omdat door het glas aan de voorzijde het vlammenspel zichtbaar is. Van binnen is de kachel echter uitgerust met moderne techniek en heeft het onder andere een computer-moederbord dat de gehele kachel regelt en controleert.

De pellets worden in het reservoir bovenin de kachel opgeslagen en worden via een vijzel automatisch naar het branderbakje getransporteerd, waar ze met behulp van een gloeispiraal gaan branden. Het vermogen en de temperatuur van de kachel kan met een afstandsbediening worden ingesteld, net als de hoeveelheid te verspreiden warme lucht die gewenst is. Een groot voordeel is de ventilator die de prettige warmte verspreidt. Dat geeft een heel ander gevoel dan bij radiatoren.

Er is wel behoorlijk veel verschil in kwaliteit van de kachels. Dit merk je onder andere in de betrouwbaarheid maar ook in het geluid van de ventilator. Bij de betere merken hoor je de ‘stille ventilatoren’ nauwelijks nog en kun je de ruimteventilator meestal ook nog uitzetten.Verder is er nog behoorlijk veel verschil in degelijkheid, gebruikte materialen en afwerking.

Er zijn pelletkachels op lucht en cv-pelletkachels. Deze laatste worden aangesloten op de centrale verwarming. Prijzen zijn sterk gerelateerd aan de kwaliteit en lopen van een € 1000 tot zo’n € 6000. Een goede pelletkachel op lucht van 8kW (goed voor een gemiddelde woonkamer met open keuken) begint bij zo’n € 2700. Voor cv is dat ongeveer het dubbele. Daarbij komt eventueel nog een rookkanaal (naar een bestaand kanaal of een volledig nieuw aangelegd kanaal) en het installeren van alles. Op de meeste pelletkachels is overigens € 500 overheidssubsidie te krijgen.

Er zijn verschillende merken, soms met verschillende systemen. Het ene systeem is niet veel beter dan het andere, het is vaak een marketingverhaal dat niks zegt over de werkelijke kwaliteit van het apparaat. Voor een leek is dit helaas moeilijk te beoordelen, vooral omdat niet alle verkopers en websites objectief zijn. Daarom is het goed om bij een zaak te kopen die veel ervaring en kennis heeft en meerdere merken voert.

Stoken met de pelletkachel geeft veel minder as dan bij een houtkachel.

Vrijwel alle pelletkachels zijn zelfreinigend, waarbij de as om de circa 30 minuten uit het branderbakje wordt geblazen en vervolgens in de aslade valt. Bij een gemiddeld rendement van 90% zorgt dit voor heel weinig as die overblijft. Je kunt dit zelf wekelijks uit de kachel halen met een as-stofzuiger. Jaarlijks moet de kachel wel een grotere reiniging hebben zodat de gehele kachel van binnen wordt gereinigd. Net als een cv-ketel brengt dit extra kosten met zich mee.

Sommigen doen dit zelf en anderen láten het liever reinigen. Het moet wel goed gebeuren. Het maakt weinig uit of je nou een kachel hebt met 89% rendement, of 93%. Beter kun je dus een pelletkachel kopen die naar jouw wensen is qua kilowatt, uiterlijk en betrouwbaarheid.

De pelletkachel is niet feilloos, door de techniek kan er ook iets kapot gaan. Daarnaast moet je echt weten wat je doet, dit wordt vaak onderschat, je speelt wel letterlijk met vuur.

Daarom is het erg belangrijk om bij een goede zaak in de regio te kopen die een jarenlange specialist is en uitsluitend pelletkachels van meerdere merken heeft. Zaken die in heel Nederland verkopen of onlinezaken en stunters zijn voor een paar schoenen misschien oké, maar voor een pelletkachel geen verstandige keuze. De kennis en service is bij een speciaalzaak meestal gegarandeerd en dat geeft voor de lange termijn een prettig en veilig gevoel.

Camiel Tulkens, PelletkachelPlaza.nl

Reageren

Reacties