50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Concert met Fotoplayer bij stomme film in Museum Speelklok

METROPOLIS_still_3

Op 17 februari begeleidt een originele Fotoplayer de stomme film, Metropolis. Daan van den Hurk – filmpianist en kenner op het gebied van begeleiding van films uit het ‘stille tijdperk’ – bespeelt deze avond de Fotoplayer. Museum Speelklok liet dit bijzondere instrument restaureren. Zowel de mechaniek, de piano en alle andere instrumenten werden weer speelklaar gemaakt.

De Fotoplayer is een mechanisch orkest – of eigenlijk meer een geluidsmachine – die werd gebruikt om de stomme film uit de periode 1910-1920 te begeleiden. De basis van het instrument is een piano, maar het kan nog veel meer geluiden nabootsen door op een knop te drukken of aan een koord te trekken. Zo is er ook een pianola in opgenomen waarmee je de piano automatisch kunt laten spelen en zijn er verschillende percussie-instrumenten in verwerkt. De Fotoplayer kan allerlei geluidseffecten laten horen, voorbeelden hiervan zijn een claxon van een auto, onweersgeluiden en het hoefgetrappel van paarden.

Metropolis
Bijna 100 jaar geleden werd de film Metropolis uitgebracht; inmiddels een sciencefictionklassieker uit de vroege jaren van de cinema. Het verhaal speelt zich af rond het jaar 2027 (toen de verre toekomst). In een gigantische ondergrondse fabrieksstad komen arbeiders in opstand tegen de heersende intellectuele klasse. Hierdoor dreigt de futuristisch ogende bovengrondse stad vernietigd te worden. Freder (gespeeld door Gustav Fröhlich), de zoon van de grote heerser, probeert met behulp van de profetes Maria (gespeeld door Brigitte Helm) een catastrofe te voorkomen. Om een opstand in de kiem te smoren, bouwt de bovenklasse een robot die sprekend lijkt op Maria.

De film Metropolis van regisseur Fritz Lang is de eerste sciencefictionfilm ooit gemaakt en was op vele vlakken zijn tijd ver vooruit. De klassieker is na bijna 100 jaar nog steeds relevant.

www.museumspeelklok.nl

Reageren

Reacties