50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Beter met planten

16. HC Camellia sinensis

Van aspirine tot opium: veel van onze geneesmiddelen komen oorspronkelijk uit planten, sommige worden zelfs nu nog uitsluitend uit planten gewonnen. Maar de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun, het is vaak oppassen geblazen. De Hortus botanicus Leiden besteedt van 16 mei tot 27 oktober 2019 aandacht aan de geneeskrachtige werking van planten met de tentoonstelling ‘Beter met planten’.

Veel planten worden tegenwoordig gebruikt en geprezen vanwege hun geneeskrachtige werking, maar van lang niet al die planten is die werking ook wetenschappelijk bewezen. En hoe zorgen we voor voldoende aanvoer van een plant die opeens blijkt te werken?HBL_1007 Persbeeld_A5_HR

Dit en meer kunt u ontdekken tijdens uw bezoek aan de Hortus.

Een nieuwe wandelplattegrond leidt u langs de Chinese kruidentuin, de Clusiustuin, de Systeemtuin en de tropische kassen, waar u allerlei fascinerende geneeskrachtige planten zoals de Japanse notenboom, de Chinese pioenroos en de peperbes kunt vinden.

Van 2 mei t/m 2 september is in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling ‘Middeleeuwse tuinen’ te zien met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de Middeleeuwen, van Europa tot het Midden-Oosten, met de Clusiustuin in de Hortus als eindpunt.Chinese kruidentuin HC

U kunt in de Hortus een rondwandeling maken langs een aantal ‘middeleeuwse’ planten in de Hortuscollectie, waarbij de specialisten van het RMO iets over de symboliek hebben uitgezocht. Voor bezoekers die beide tentoonstellingen willen bezoeken is er voor € 12,50 een combiticket beschikbaar aan de kassa van beide instellingen.

De foto’s zijn gemaakt door Hans Clauzing.

www.hortusleiden.nl

Reageren

Reacties