50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Beleef en geniet van Kasteel en Park Rosendael tijdens de Open Monumentendagen

rosendael2

In Kasteel Rosendael heerst een bewoonde sfeer. De prachtige collectie meubels, zilver en porselein laten de 18- en 19de-eeuwse grandeur van het interieur herleven. Maar de geschiedenis van Rosendael gaat terug tot de tijd dat hier de graven en hertogen van Gelre, ruim 200 jaar, verblijf hielden. Vermaard tot over de grenzen is dit kasteel ook om zijn park. Al in de 17de eeuw was Rosendael voorbeeld van verfijnde tuinaanleg: hagen, kabinetjes, beeldhouwwerk, tuinvazen, vijvers, watervalletjes en fonteinen.

Kasteel en park zijn tijdens de Open Monumentendagen beide te bezichtigen. Er zijn diverse rondleidingen in het kasteel waar u aan deel kunt nemen. Het omringende park kunt u ook zelf ontdekken! Bezoek het souterrain van het kasteel met leuke wetenswaardigheden en doe activiteiten. Neem zeker ook deel aan het dagelijks Beleef!moment. Dit moment is elke dag anders en de invulling wordt speciaal op de dag zelf geprogrammeerd! Geniet tussendoor van een kopje koffie, lunch of borrel in de theeschenkerij of oranjerie. Voor een mooi souvenir of cadeau kunt u terecht in de sfeervolle kasteelwinkel.

Tijden: 11.00 – 17.00 uur. Entree park en kasteel: € 7,00 volwassenen en € 3,95 kinderen 4 t/m 12 jaar. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis.

Kasteel en Park Rosendael

Rosendael 1

6891 DA Rozendaal

026  364 46 45

rosendael@glk.nl

Zondag 11 september – Terug in de tijd!

In 1813 staan de Lage Landen op het punt overgenomen te worden door de coalitietroepen van Rusland, Oostenrijk, Pruisen en Groot-Brittannië. De, door de Britten verheven tot, Prins Willem van Oranje landt op 30 november op het strand van Scheveningen. Samen met coalitietroepen en lokaal getrainde milities wordt er gewerkt aan de totale overname van het toekomstige Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Britten en Nederlandse milities vergrootten langzaam hun gebied in het westen van het land, terwijl in het oosten de Russische kozakken het speerpunt vormen. Op sommige plekken proberen lokale burgermachten de Fransen uit hun gebied te verwijderen, voordat de coalitietroepen arriveren, zoals in Bathmen. Op andere plekken slaan mensen op de vlucht richting veiliger Frans gebied of proberen ze de verdedigers zo goed mogelijk te helpen.

Een van de belangrijkste overgangen over de Rijn in dit gebied ligt bij Arnhem. Iets verder naar het noorden ligt Zutphen bij een belangrijke overgang over de rivier de IJssel. Deze twee sterke bolwerken worden verbonden met de postweg die langs Rosendael loopt. Kasteel Rosendael zelf is niet een militair interessant punt. Het heeft geen verdedigingswerken, geen barakken, geen depots en zelfs geen vast garnizoen. Wat Kasteel Rosendael wel interessant maakt is zijn ligging langs de postweg. Deze zeer belangrijke communicatieader mag niet door de coalitietroepen doorbroken worden of door opstandelingen geblokkeerd worden. De kasteelheer, met zijn invloed op de omgeving, een sleutelrol spelen in het veilig en ordelijk houden van deze sector.

Ga op zondag 11 september 2016 mee op een reis door de tijd. Ga terug naar deze cruciale tijd in het ontstaan van de Nederlanden zoals wij die kennen. Ontmoet de verschillende groepen die hierin een rol speelden en loop mee met de soldaten van Napoleon en de Prins van Oranje. De kasteelheer heeft de lokale elite uitgenodigd voor een picknick op zijn landgoed om de gemoederen te sussen. Ze worden beschermd door de Franse soldaten tegen dieven en coalitietroepen. Geniet van de mooie omgeving en interessante geschiedenis dat Kasteel Rosendael te bieden heeft. Voor een gezellige, leerzame en ontspannende middag kom kijken op tijdens de Open Monumenten Dag op Kasteel Rosendael!

Tijden: 11.00 – 17.00 uur. Entree: inclusief park: € 5,00 volwassenen en € 3,00 kinderen 4 t/m 12 jaar. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis. Adres: Kasteel en Park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal. Informatie: tel. (026) 364 46 45 of rosendael@glk.nl.

 

Reageren

Reacties