50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  
header-musea-website

Archief Museum

Archief Nieuws / Acties / Artikelen

Begin juni verschijnt er een heel bijzondere editie, de museumspecial 2017!

_src11868b191bd2d79c434f29da9d13f101_paree5eaaec4470152cfe3bf0d79b4ab5c0_dat1489415994.jpeg.pagespeed.ce.q7V64RxC7u

Hierin een mooie opsomming van bijzondere, maar ook onbekende, musea van Nederland. Aangevuld met hotels en restaurants waar u, eventueel doormiddel van een arrangement, na of voor het museumbezoek er een … Lees verder »

Van Gogh Museum koopt neo-impressionistisch schilderij van Paul Signac: Het ‘Ponton de la Félicité’ bij Asnières (Opus nr. 143), 1886

unnamed

Onlangs kocht het Van Gogh Museum op de Impressionist & Modern Art Evening Sale van veilinghuis Christie’s New York een werk van Van Goghs tijdgenoot Paul Signac (1863-1935): Het ‘Ponton … Lees verder »

VERZETSMUSEUM AMSTERDAM – kerstvakantie en lezingenserie

unspecified3

Tijdens de kerstvakantie is het Verzetsmuseum elke dag geopend behalve 25 december en 1 januari. Er zijn in de vakantie gratis extra activiteiten voor iedereen vanaf 8 jaar. KERSTVAKANTIE ELKE … Lees verder »

Oorlogsmuseum Eyewitness

museumFoto2

Oorlogsmuseum Eyewitness toont aan de hand van een unieke collectie en levensechte mannequins in realistische diorama’s de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Lees verder »

Picasso aan zee, keramiek & sculpturen

image001

Deze winter staan de verrassende sculpturen en kleurrijke keramische werken van Pablo Picasso (1881 – 1973) centraal in museum Beelden aan Zee. Lees verder »

Vee in beeld: Piet Mondriaan en de Haagse School

VoorkantFlyer_Veestukken

Villa Mondriaan, tot en met 4 september 2016 Alle koeien, paarden, schapen en kippen worden van stal gehaald en tentoongesteld in Villa Mondriaan! Dankzij een bijzondere samenwerking met onder andere … Lees verder »

‘Multatuli’s Woutertje Pieterse’ door Jan Kruis

antonpiekHattem in de 19e eeuw  Kalenderplaat

Het Anton Pieck Museum in Hattem toont vanaf 9 mei tot en met september 2016 een bijzondere tentoonstelling. Dit maal staat het werk van Jan Kruis centraal, onder de naam … Lees verder »

STEENKOLENMIJN VALKENBURG

banner kolenmijn2

Op zoek naar Het Zwarte Goud Koempels vertellen ‘sterke verhalen’ Gefascineerd door verhalen van vroeger en nu over het werken in een mijn? Wil je zien hoe het leven van … Lees verder »

ACCORDEON & HARMONICA MUSEUM

2

Bezoek het enige Accordeonmuseum in Nederland met een grote collectie accordeons, harmonica’s en mondharmonica’s, en de Podcatcher geluidstour. Het museum is erg interessant voor muziekliefhebbers, maar het leent zich ook … Lees verder »

Laat u verrassen in het Kaasmuseum te Bodegraven

kaasmuseumIMG_0837

Stichting Kaasmuseum Bodegraven houdt de historie van de boerenkaas levendig. Vrijwilligers geven rondleidingen door het museum. Zo komen bezoekers alles te weten over het maken van boerenkaas en boerenboter. De … Lees verder »

Bezoek het nieuw geopende waterliniemuseum

waterliniemuseum interieur gereed-5553

Fort bij Vechten te Bunnik is een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is de afgelopen jaren gerestaureerd en op het fort is een geheel … Lees verder »

VREEBURG … EEN BEZOEK WAARD!

Museum Vreeburg Boerenwagen met dissel

De voormalige stadsboerderij aan de Loet nr. 14 te Schagen is al meer dan 350 jaar oud en is geheel in oude stijl gerestaureerd. Bij binnenkomst proeft u de sfeer … Lees verder »

Reis terug naar de tijd van je jeugd

vaneesterenmuseumMuseum_woning_2310_def

Laat je verrassen door het cultuurhistorisch erfgoed van de wederopbouw en bezoek originele jaren 50 museumwoning. Het Van Eesterenmuseum laat je graag kennismaken met het cultuurhistorisch erfgoed van stedenbouwkundige Cornelis … Lees verder »

IN HET SPOOR VAN TITUS

titusbrandsma2

Het treinspoor neemt in het leven van Titus Brandsma een cruciale plaats in. Het loopt als een rode draad door zijn levens- en lijdensweg. Het rijgt zijn meest belangrijke levensgebeurtenissen … Lees verder »

Andreas Schotel wandel-/kunstroute

SONY DSC

In het bosrijke buitengebied van het Brabantse Esbeek vindt u een unieke wandel-/kunstroute, geïnspireerd op het werk van de Rotterdamse kunstenaar Andreas Schotel. Op de route ontdekt u een groot … Lees verder »

Boerderij- en Heemkundemuseum Schimmert

121

Het boerderij- en heemkundemuseum in Schimmert herbergt op een passende locatie een omvangrijke na-oorlogse collectie tractoren, machines en gebruiksvoorwerpen. In de bijhorende tuin en op de achterliggende akker groeien bloemen, … Lees verder »

G. Perlee Draaiorgelmuseum

arabier

Amsterdam, hartje Jordaan. Wie deze namen hoort, moet wel aan draaiorgels denken. En wie draaiorgels zegt, zegt de Firma Perlee; het wereldberoemde orgelbedrijf, dat een voortzetting is van het oorspronkelijke, … Lees verder »

Betuws Oorlogsmuseum ‘The Island‘

4

Het Betuws Oorlogsmuseum ‘The Island’ 1944 – 1945 gaat over de strijd in de Betuwe. Het is het kleinste oorlogsmuseum van Nederland, maar wel het meest persoonlijke! Bij binnenkomst ziet … Lees verder »

Elektrische Museumtramlijn Amsterdam

464-2614-kjl05

De historische trams rijden over de oude spoorlijn tussen het Haarlemmermeerstation in Amsterdam en de wijk Bovenkerk in Amstelveen. Dit fraaie traject ligt langs het Amsterdamse Bos en diverse heemparken … Lees verder »

Museum De Pont

csm_Horn_april_9ce9fd1c48

De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman mr J.H. de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting “ter stimulering van de hedendaagse kunst” kon worden opgericht. … Lees verder »

Historisch Museum Vriezenveen

Vriezeveen gebouw4 (2)

Het Historisch Museum Vriezenveen is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging … Lees verder »

Museum Escher in Het Paleis

esher-balzaal-klein.jpg-300x196

Bezoek het Winterpaleis van Koningin Emma op het mooie Lange Voorhout in Den Haag. In dit romantische paleis heeft Koningin Emma gewoond en gewerkt waarna het in gebruik is genomen … Lees verder »

Museum de Pelgrim

wpd7072ed0_01_00

Mevrouw Achterweust-Siegerink heeft gedurende vele jaren een grote hoeveelheid religieus cultureel erfgoed verzameld. De verzameling had een zo grote omvang gekregen dat het nodig was om naar meer opslagruimte uit … Lees verder »

Museum Collectie Brands

haardpartij

Museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht herbergt de verzameling van dorpsgenoot Jans Brands. Gedurende 65 jaar verzamelde hij 50.000 boeken, waaronder exemplaren van een paar honderd jaar oud, en 20.000 … Lees verder »

Het Ford Museum bezit de grootste collectie Ford Automobielen ter wereld

Ford-museum-A-ford-rood

Naast de drie oldtimerhallen met een gezamenlijke afmeting van 5000 m2, beschikt het Ford Museum tevens over een goed geoutilleerd restaurant, ‘Het Hof van Ford’, een groot binnen- en buitenterras, … Lees verder »

HET FLESSENSCHEEPJES MUSEUM

SAIL-2015-De-Eendracht-200x300

Zin in een bijzonder dagje uit? Kom dan naar Enkhuizen waar zich aan het Zuiderspui 1 in een rijksmonument het unieke Flessenscheepjes Museum bevindt. Gehuisvest in het 17e-eeuws ‘Spuihuisje’ herbergt … Lees verder »

Museum De Laarman

Graanmaaier 3.9d4cc39ec6de470b64bf36b5b097ee91

In het mooie gebied van Salland ligt het prachtig gelegen dorp Luttenberg. Hier staat museum De Laarman die de bezoeker iets wil laten beleven van de voedselproductie voor mens en … Lees verder »

MUSEUM DE KOPEREN KNOP

Museum de Koperen Knop
Fotografie: Abigail van Kooten
Model: Lisanne van der Caaij
Styling: Cora de Kok
Make-up and Hair: Merel van Boxel

Waar koeien loeiden en nijvere handen kaas maakten, is nu een hofstee van formaat, waar iedereen welkom is. Museum De Koperen Knop is een actief museum, waar interessante exposities elkaar … Lees verder »

Museum Cuypershuis

crop_1790_colw_512

In het eigentijdse museum Cuypershuis in Roermond staat Pierre Cuypers centraal. Ook is er aandacht voor interieurvormgeving en hedendaagse ontwerpers. Het museum is gevestigd in een historisch belangrijk pand. In … Lees verder »

Cultuurhistorisch Museum Texel

th

In het museum is te zien hoe Texelaars 100 jaar geleden woonden en werkten op een boerderij. De expositie is zeer gevarieerd: van veeteelt tot landbouw, van transport tot onderhoud, … Lees verder »

Visserswoning (Oudheidkamer)

wp7fae69a0_06

Wie in de oudste straat van Bruinisse de Oudheidkamer bezoekt, stapt een andere tijd binnen. U vindt er een voorbije wereld die in een prachtige collectie antiquiteiten en kunstvoorwerpen springlevend … Lees verder »

Stichting Brilmuseum ‘Ogen tekort’

Brilmuseum012

Zie je het voor je? Een spannende ruimte vol beroemde brillen (van Koningin Juliana, Prins Bernard, Tiesto , Pim Fortuijn e.a.), maffe brillen, met het accent op antieke brillen en … Lees verder »

Boerderijmuseum Duurswold

tns0006

Boerderijmuseum Duurswold heeft als doelstelling, het weergeven van het leven, in en rond de boerderij, van de streek waarin het is gevestigd. Dit door middel van het verzamelen, conserveren en … Lees verder »

Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’

Schaapscheerdersfeest-01

Er zijn in ons land heel wat museumboerderijen, maar het Boerderijmuseum in Oldebroek, de meest noordelijke gemeente van Gelderland, is bijzonder en uniek. Zo uniek dat de AVRO televisie onder … Lees verder »

Museum Bisdom van Vliet – ‘Het huis van Paulina’

vooraanzicht_tuin_1b

Museum Bisdom van Vliet is een woonhuis dat bij testament is bestemd tot museum door de laatste bewoonster Paulina Bisdom van Vliet in 1923. Haar vader Marcellus, die het huis … Lees verder »

Agrarisch Museum Westerhem

index

Het Agrarisch Museum Westerhem bevindt zich in een authentieke stolpboerderij. De stolp op zich is al het bewonderen waard. Getoond wordt het Beemster boerenleven rond 1920. Er is een werkende … Lees verder »

Museum Betje Wolff

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de voormalige pastorie van de NH Kerk in Middenbeemster zetelt sinds 1950 Museum Betje Wolff. De naam van dit museum is ontleend aan de bekende 18e-eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff, … Lees verder »

Het verleden op de schop

Museum Aardenburg_bachus

Ontdekken doe je met de spa. Dat vinden archeologen althans. Zij peuteren in de grond, op zoek naar sporen van vroeger. In Aardenburg vonden zij op die manier het complete … Lees verder »

Atlantikwall Museum Noordwijk

atlantikwall_daktoegang2015

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is een museum dat is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Middels een expositie in de vuurleidingpost en een (na reservering te bezoeken) … Lees verder »

Bakkerijmuseum ‘de oude bakkerij’

BakkerijmuseumStokman 3

Het lekkerste museum van Nederland! In de schatkamers van de bakker hangt de sfeer van vroeger en de geur van verse koek. Levendig en gastvrij voor jong en oud. Drie … Lees verder »

Museum Nienoord Agenda 2016

Museum Nienoord9602_01

Museum Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het museum is gevestigd in een monumentale borg met bijgebouwen en borgtuin. De … Lees verder »

Museum Bussemakerhuis is een uniek monumentaal linnen-fabrikeurshuis

bussemakerhuis

Als u het museum bezoekt stapt u het enige overgebleven 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen. In het beschermd dorpsgezicht ‘Oud Borne’ wordt u op eigentijdse wijze een blik op de … Lees verder »

museum Bussemakerhuis Borne

bussemakerhuis

15 juni – 15 september Een beeldend kunstenaar en een modeontwerpster ontmoeten elkaar in hun experimenten met het eeuwenoude gewas vlas en vertellen over krachtige schoonheid en donkere schaduwen. “Waar … Lees verder »

Witte de With heeft veel te bieden

index

Zomer bij Witte de With: WDW25+ met kunstenaars Bik Van der Pol, Marwa Arsanios en Ahmed Bouanani WDW25+ 27 mei – 31 december Opening: donderdag 26 mei 2016, 17:00 uur Persopening: … Lees verder »

Zeilen, zwemmen, vissen, schaatsen.. Wild van water!

Px187MzczNDE2OS0xLTExMDc3MzI0MTg=

Tentoonstelling vanaf 27 mei in het Zuiderzeemuseum Vanaf vrijdag 27 mei is de tentoonstelling Wild van water te zien in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wild van water toont waterrecreatie in … Lees verder »

Museum Collectie Brands

DSC00668-1

Grote verscheidenheid van collectie is de kracht van Museum Brands De in Nieuw-Dordrecht geboren Jans Brands (82) begon al zeer jong met het verzamelen van allerlei voorwerpen en boeken die … Lees verder »

Het woestijnleven, gastvrijheid en bedrijvigheid in de woestijn

Beleef het woestijnleven in de meivakantie (002)

In de meivakantie, van 28 april tot en met 8 mei, kunnen kinderen de gastvrijheid en bedrijvigheid van de woestijn beleven. Zij kunnen een reizigerspakket kopen (€ 4,50) en als een woestijnreiziger wandelen. Zij … Lees verder »

Opening Creyghton & Van Duijnhoven

csm_Bonhomme_RoutedeCretes_sneeuwstorm_web_34b7a4be50

De Hindenburglinie vormde het uitgangspunt van een zoektocht in woord en beeld naar de gevolgen van de eerste moderne industriële oorlog in de geschiedenis. Wat deed de oorlog met de … Lees verder »

Bloemen van verre

Tulpenvazen_Paul_Wijkmeijer_foto_Inga_Powilleit_1_cropscale_150x150

In het voorjaar is het Frans Hals Museum traditiegetrouw in de ban van bloemen. Van 24 maart tot en met 16 mei 2016 zijn de zalen en gangen van het … Lees verder »

BLAUW & BONT Delfts blauw in de paleistuinen

R_2-16_vrijetijd_O_Blauw & Bont (klein) Tuinvaas, Delfts aardewerk van De Grieksche A 1686-1690, coll. Paleis Het Loo. Foto Tom Haartsen

Vanaf 18 juni zijn op Paleis Het Loo 45 bijzondere Delfts blauwe tuinvazen te zien. De vazen zijn vervaardigd naar voorbeeld van drie nog bestaande originelen, die in de 17e … Lees verder »

ZOMERJURKJES van de prinsesjes Wilhelmina & Juliana

Prinses Juliana in de moestuin, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (klein)

Hoe brachten de prinsesjes Wilhelmina & Juliana hun zomerdagen door op Paleis Het Loo? Om daarvan een indruk te krijgen, is vanaf 7 juni in de Audiëntiezaal van het paleis … Lees verder »

Taxateurs Christie’s ontdekken verloren gewaand schilderij tijdens taxatiedag

Px187MzU4NTczNC0wLTEzNzk3MDg5NzI=

Op vrijdag 4 maart werd in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een bijzondere vondst gedaan door de taxateurs van het internationale veilinghuis Christie’s. Tijdens de taxatiedag die in samenwerking met Christie’s … Lees verder »

Demonstraties Reddingsbrigade in Zuiderzeemuseum

redding

Op zaterdag 23 en zondag 24 april geeft de Reddingsbrigade demonstraties in het Zuiderzeemuseum. Al tijdens het tochtje op de museumveerboot is te zien hoe de brigade te werk gaat … Lees verder »

Onderduiken in de grensstreek

Flyer A-5 vk Onderduik LR

De Achterhoekse grensregio – waar één der grootste landelijke verzetsorganisaties werd geboren – kent haar eigen specifieke verzets- en onderduikgeschiedenis. In de crisis- en oorlogsjaren zijn er grote daden verricht, … Lees verder »

Hortus opent seizoen met ‘Japan en Von Siebold’

hortus

In 2016 staat de Hortus botanicus Leiden in het teken van de planten van Philipp Franz Balthasar Von Siebold. In de eerste helft van de 19de eeuw bracht deze Duitse … Lees verder »

Wilhelmina opent buitenseizoen Zuiderzeemuseum

1

Bezoekers beleven eerste dag van het themajaar Overspoeld Op zaterdag 26 maart vond de officiële opening plaats van het themajaar Overspoeld in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Algemeen directeur Stephan Warnik … Lees verder »

Speelgoedmuseum voor jong en oud

IMG_5132 Speelgoedmuseum paard en poppen

Waar speelde je vroeger mee, toen er nog geen computer was, of televisie? Opa en oma laten het de kleinkinderen zien in het nieuwe Speelgoedmuseum in het Brabantse Oosterhout, een … Lees verder »

Het Jopie Huisman Museum

(Afdrukkwaliteit) MooiZooi! - Jopie Huisman Museum (41 van 99)-001

Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en de filosofie van de Friese autodidacte schilder Jopie Huisman. Van jongsaf aan tekende en schilderde Jopie zijn eigen wereld; de … Lees verder »

Botanisch museum De Kruidhof is een bezoek meer dan waard

vijver vanaf de brug

Botanische tuin De Kruidhof is de botanische tuin van Friesland en ligt in Buitenpost op loopafstand van het station en op 18 treinminuten van zowel Groningen als Leeuwarden. Op een … Lees verder »

Twee Aaltense musea: het Onderduikmuseum en het Aaltens Industriemuseum

Hoofdingang BL Fr.

De twee Aaltense musea, gevestigd in drie met elkaar verbonden rijksmonumentale panden aan de Markt, vertellen van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Geschikt voor een … Lees verder »

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, over herinneren, leren en vooruitkijken

wn1

OUWERKERK – In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, Zeeland, wordt het verhaal van de ramp van 1 februari 1953 verteld. In de vier betonnen Phoenix caissons, waarmee het laatste gat in … Lees verder »

Het Zuiderzeemuseum ‘Overspoeld’ in 2016

Px187MzAxMDIxNC0wLTE3MzIwNTY0OA==

Presentaties in teken van herdenking watersnood 1916 In 2016 staat ‘water’ centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst … Lees verder »

Botanisch museum De Kruidhof is een bezoek meer dan waard

vijver vanaf de brug

Botanische tuin De Kruidhof is de botanische tuin van Friesland en ligt in Buitenpost op loopafstand van het station en op 18 treinminuten van zowel Groningen als Leeuwarden. Op een … Lees verder »

Openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’

ellert-en-brammert

“Ik ben in een prachtig land” schreef Vincent van Gogh in 1883 aan zijn broer Theo. Het land waarop hij doelde was Drenthe. De provincie ademt nog steeds de sfeer … Lees verder »

Uniek dubbelmuseum in Heerenveen

Stoelklok afwijkende koppen

In hartje centrum van Heerenveen, vlakbij de gezellige winkeltjes en sfeervolle restaurants ligt het Heerenveen Museum. Aan de hand van archeologische vondsten, zeldzame historische objecten en indrukwekkende kunst van onder … Lees verder »

Jopie Huisman, schilder van het mededogen

jopieHuisman1_Museum, 2009 002-1

Het Jopie Huisman Museum Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en de filosofie van de Friese autodidacte schilder Jopie Huisman. Van jongs af aan tekende en schilderde … Lees verder »