50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Anton Heyboer: tussen gekte en genialiteit

Anton Heyboer, Is Den Ilp, 1973

Vanaf 13 april toont de Koppelkerk in Bredevoort een overzichtsexpositie van Anton Heyboer (1924-2005) uit de TWIN Collectie. Volgens Anton Heyboer de mooiste en grootste verzameling van zijn werk. De expositie toont hoe verweven het leven en het werk waren van deze excentrieke kunstenaar, die alle conventies – van de kunstwereld tot het huwelijk – aan zijn laars lapte.

Anton Heyboer: voor velen de zonderling met de vijf vrouwen. Of de kunstenaar die in een paar penseelstreken kippen en danseresjes op het doek toverde. Wat niet iedereen weet is dat Heyboer in de jaren ’60 en ’70 één van de toonaangevendste kunstenaars van Europa was. Zijn werk werd meermaals getoond op de Documenta, aangekocht door het MoMa in New York en tentoongesteld in solo-exposities in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag.

Toen Heyboer – in strijd met alle conventies van de kunstwereld – besloot zijn werk zelf voor kleine prijsjes te verkopen vanaf zijn erf in Den Ilp, volgde een jarenlange ban van galeries en musea. Deze banvloek duurde tot 2017. Het Gemeentemuseum Den Haag initieerde vorig jaar de officiële rehabilitatie van de kunstenaar met een grote tentoonstelling.

Kunst als geneesheer van de ziel
Twee traumatische ervaringen tekenen het leven en het werk van Anton Heyboer. Dwangarbeid in een Duits werkkamp in 1943 en een opname in psychiatrisch ziekenhuis Santpoort. Heyboer verloor door zijn oorlogstrauma en de daaropvolgende ineenstorting het contact met de mens – ook met de mens in zichzelf. Zijn verstand maakte zulke hoge vluchten, dat hij het contact met zijn gevoel verloor, met waanzin tot gevolg. Zijn gevoel ging zo diep, dat hij het contact met zijn verstand verloor, met krankzinnigheid tot gevolg. Vanuit deze twee uitersten moest Heyboer een nieuw evenwicht vinden, waarin beide konden bestaan, maar niet te ver konden doorschieten.

De kunst trad op als geneesheer: Heyboer kreeg als kunstenaar grip op zijn demonen. Hij ontwikkelde een kunstzinnige structuur voor zijn ziel. Deze structuur noemde hij ‘het systeem’: een constellatie van tegengestelde menselijke krachten en vermogens. In zijn tekeningen doken terugkerende figuren op, die stuk voor stuk een eigen waarde en betekenis verbeeldden. Deze zelfgecreëerde symboliek, waarin Heyboer het leven duidde en leefbaar maakte, is hij zijn leven lang trouw gebleven.

TWIN Collectie
De Koppelkerk toont een overzichtsexpositie van Heyboer uit de verzameling van tweelingzussen Willy en Trees van Kleef. Door het persoonlijke contact met Heyboer konden zij een interessante collectie opbouwen. Zij hebben goed inzicht in het werk en de gedachten en emoties hierachter. De collectie omvat de hele werkzame tijd van Heyboer van 1946 tot 2005 en is van museale waarde. Willy en Trees van Kleef zullen op gezette tijden tijdens de expositie een unieke inkijk geven in het werk en het leven van de kunstenaar.

 

www.koppelkerk.nl

Reageren

Reacties