50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

60!

olga commandeur_vrijstaand

Op 30 oktober jl. zegt de kalender dat ik 60 ben geworden. Nu voel ik me nog helemaal niet zo ‘oud’ en meestal krijg ik ook te horen dat ik er een stuk jonger uit zie.
Ik prijs me best gelukkig met goede genen die daar voor een deel aan bijdragen. Mijn twee broers en twee zussen zijn ouder dan ik en zien er ook jonger uit. Maar als ik dan terug denk aan mijn veel te jong overleden ouders, mijn moeder is 72 en mijn vader 74 geworden, dan toonden zij op 60-jarige leeftijd al veel ouder. Of verbeeld ik mij dat?

Prof. dr. Gerben Westerhof van de Universiteit van Twente heeft onderzoek gedaan naar de beleving van ouder worden. Hij concludeert dat wie zich jonger voelt, uiteindelijk ouder wordt. Tenminste, zolang je veroudering positief tegemoet ziet. Mensen die zich jonger voelen, zijn tevredener en hebben meer zelfvertrouwen. Bovendien voelen ze zich beter, ook lichamelijk en ze worden gemiddeld ouder. “Een jonger gevoel gaat vaak samen met lekker in je vel zitten”, legt Westerhof uit. “Dat maakt weer dat je beter voor jezelf zorgt. Bijvoorbeeld door voldoende te bewegen en gezond te eten. Andersom kan een ouder gevoel depressieve gevoelens geven. En dat vergroot weer de kans op hart- en vaatziekten. Kortom: je geestelijke en je lichamelijke gesteldheid hangen nauw met elkaar samen.”

Als ik dan toch kan kiezen, nou dan weet ik het wel! Ik wil best oud worden, maar wil het niet zijn! Dat heb ik voor een groot deel zelf in de hand en zorg daarom goed voor mezelf. Je hebt tenslotte maar één lijf gekregen en daar moet je zuinig op zijn.

Ik weet nog toen ik twee en een half jaar geleden een nieuwe knie heb gekregen. De eerste drie maanden voelde het alsof ik tien jaar ouder was geworden, wat een impact heeft zo’n operatie op je lijf! Maar ik was vastberaden om keihard te gaan trainen en met elke revalidatiemaand weer een jaar terug te pakken. En dat is gelukt! Ik kan nu weer veel meer dan tien jaar geleden en voel me ook fitter. Maar je krijgt een jonger (gevoels)lichaam niet cadeau. Daar moet je wel wat voor doen.

Ik raad het iedereen aan: doe wat binnen je vermogen ligt om aan jezelf en je lichaam te werken, je hebt er zoveel profijt van en je krijgt er zoveel voor terug. Bovendien doe ik het met allemaal activiteiten die ik leuk vind.

Zo wil ik wel 100 worden!

Olga

www.olgacommandeur.nl

Reageren

Reacties