50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Museum Nienoord Agenda 2016

Museum Nienoord9602_01

Museum Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het museum is gevestigd in een monumentale borg met bijgebouwen en borgtuin. De luisterrijke historie van de borg en zijn vroegere bewoners wordt op speelse wijze getoond in de vaste expositie ‘Verborgen Verhalen’. Bijzondere animatiefilmpjes voor jong en oud brengen het verleden tot leven op de eerste verdieping van het karakteristieke gebouw. De bezoeker maakt zo kennis met de rijkdom die er eens op Nienoord was, maar ook met de roerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama’s.

De rijtuigexpositie ‘Bestemming Bereikt’ toont in beeld, geur en geluid de uitdagingen van het reizen per rijtuig in de 19e eeuw. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van het wegverkeer zien en de voorlopers van de auto en de tram. Bezoekers kunnen een rit maken in een rijtuig met het interactieve men-spel. De collectie is – naast de porseleincollectie van het Groninger Museum – de belangrijkste nationale verzameling in de provincie Groningen. Als u meer wilt weten van de unieke collectie rijtuigen, sleden en toebehoren, dan kunt u een begeleid bezoek brengen aan het depot (start op het volle uur).

26 maart t/m 28 augustus

Expositie Zichtbare Stilte

Beeldend kunstenaar Pieter Jan Knorr uit Doezum heeft een unieke overzichtstentoonstelling samengesteld met werk uit zijn gehele oeuvre. Onder de titel ‘Zichtbare Stilte’ toont hij olieverven op doek, maar ook fragiele tekeningen. Zijn stillevens ademen een sfeer van mysterie en vergankelijkheid.

10 september

Open Monumentendag/Donateursdag

De landelijke Open Monumentendag gaat over Iconen en symbolen. Bezoekers aan de Monumentendag kunnen een bezoek brengen aan de Schelpengrot in de tuin van het museum.

Activiteiten

Naast de twee vaste exposities worden er tijdelijke exposities, rondleidingen, workshops, lezingen, concerten en buitenactiviteiten georganiseerd. Blijf op de hoogte van de details via de website www.museumnienoord.nl.

Bezoek

Het museumseizoen loopt van begin april tot eind oktober. Het museum is geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Incidenteel is het museum gedurende de winterperiode geopend.

Museum Nienoord in Leek ligt op ongeveer 15 autominuten ten westen van de stad Groningen, aan de A7. Zet uw navigatie op Nienoord 20 in Leek voor een vlotte reis naar het landgoed. Er is een uitstekende busverbinding vanuit Groningen (Q-liner lijn 3) met het centrum van Leek. Op het landgoed is een Toeristisch Overstappunt met aansluiting op de Knooppuntenroute voor fietsers, zowel door de provincie Groningen als richting Drenthe.

Voor meer informatie kunt u mailen naar publiek@museumnienoord.nl of bellen met 0594 51 22 60. Uw Museumkaart is geldig en het museum is – met uitzondering van de bovenverdieping van de borg – rolstoeltoegankelijk.

Reageren

Reacties