50VitaalPlus

50VitaalPlus is een uitgave van VGS Media BV | COLOFON | ADVERTEREN | CONTACT

  • A  A  A  

Zeilen, zwemmen, vissen, schaatsen.. Wild van water!

Px187MzczNDE2OS0xLTExMDc3MzI0MTg=

Tentoonstelling vanaf 27 mei in het Zuiderzeemuseum

Vanaf vrijdag 27 mei is de tentoonstelling Wild van water te zien in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wild van water toont waterrecreatie in het Nederlandse landschap. Gastconservator Maartje van den Heuvel selecteerde voor deze tentoonstelling bijna 150 werken waarin de kunst van het genieten op, aan en in het water centraal staat. De werken komen zowel uit Nederlandse museale en particuliere collecties, als van hedendaagse kunstenaars. Wild van water is een samenwerking met de Universiteit Leiden en kwam tot stand dankzij steun van Waterrecreatie Nederland. De tentoonstelling is tot en met zondag 6 november te bezoeken in het binnenmuseum.

Tentoonstelling
Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel de geschiedenis met betrekking tot dit onderwerp soms beangstigend lijkt door klimaatveranderingen en zeespiegelstijgingen, is er één belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: Nederlanders en toeristen die Nederland bezoeken genieten van water! Wild van water is een ode aan plezier op, aan en in het water. Een tentoonstelling over waterrecreatie in het Nederlandse landschap in de beeldende kunst door de eeuwen heen. Gastconservator Maartje van den Heuvel, conservator bij bijzondere collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden en PhD-onderzoeker kunstgeschiedenis, selecteerde zo’n 150 kunstwerken; van schilderijen uit de Gouden Eeuw tot aan foto’s gemaakt door hedendaagse kunstenaars en zelfs soms heel vernuftige amateurvideo’s. Verschillende onderwerpen komen voorbij: spelevaren, het ontwerpen en bouwen van jachten, zwemmen, hengelen, ijspret, landschapskunst, oude kunsttradities in hedendaags werk én het vormgeven van de landschappen zelf. Te zien is dat niet alleen deze bezigheden een lange en mooie Hollandse traditie hebben, maar de verbeelding ervan ook.

ZZM_7638_lijst, 26-05-2003, 14:13, 8C, 6646x7694 (525+714), 100%, KDC, 1/40 s, R42.6, G25.6, B33.7

Audiotour
Bekende Nederlanders en sporters begeleiden bezoekers, aan de hand van hun eigen passie en ervaringen, in een audiotour langs de verschillende kunstwerken. Cabaretier Klaas van der Eerden en de bekende sporters Lobke Berkhout (vijfvoudig wereldkampioene zeilen), Nick Driebergen (voormalig Olympisch zwemmer) en Gianni Romme (voormalig Olympisch kampioen langebaanschaatsen en schaatstrainer) vertellen over hun plezier met water: hoe werk je met water of geniet je optimaal van water? Cabaretier Klaas van der Eerden is dol op vissen: ‘In het gewone leven heb ik het heel druk met van alles, maar als ik ga vissen, voel ik me helemaal ontspannen. Ik ben op dat moment alleen maar bezig met in die polder staan, op zoek naar die vis. Voor mij is dat een ultieme vorm van geluk!’ De audiotour is beschikbaar via de izi.TRAVEL-app en hierdoor te gebruiken op iedere smartphone. Deze kan thuis of met behulp van wifi in het museum worden gedownload.

Geïllustreerd boek Wild van water
In samenwerking met uitgeverij WBOOKS verschijnt bij de tentoonstelling een gelijknamige publicatie, in een Nederlandse en Engelse editie. Naast Maartje van den Heuvel schreven André Groeneveld (Zuiderzeemuseum), Elisabeth Spits (Het Scheepvaartmuseum) en Suzanne Loen en Inge Bobbink (TU Delft) essays waarin zij de kunst en cultuurhistorie van het genieten van water in Nederland belichten. Het gelijknamige boek Wild van water is voor €24,95 te koop in de museumwinkel of online te bestellen via deze link.

Waterrecreatie Nederland
Betrokken, publieke partners in Waterrecreatie Nederland zijn provincies, Unie van Waterschappen, gemeenten en het rijk. Private partners in het bestuur van Waterrecreatie Nederland zijn ANWB, HISWA Vereniging, Platform Waterrecreatie en Sportvisserij Nederland. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij meer dan één miljoen georganiseerde en individuele waterrecreanten. Het gaat hierbij om waterrecreatie in de volle breedte: van bijvoorbeeld zeilen tot motorbootvaren, van sportvissen tot kitesurfen en van waterskiën tot sportduiken en kanoën. Bij HISWA Vereniging zijn verder ook zo’n duizend watersportbedrijven (van superjachtbouwers tot en met vaarscholen) actief betrokken in binnen- en buitenland. Deze vertegenwoordigen gezamenlijk twee derde van de omzet en werkgelegenheid in de sector. De totale waterrecreatiesector is goed voor 2,5 miljard euro omzet en biedt 25.000 mensen werk, die op hun beurt voor twee miljoen Nederlanders plezier op en rond het water verzorgen.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Hier komen jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van vóór en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het ZuiderPx187MzczNDE2OS00LTE1MDIyNTAwNDI=zeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het Beste museum van Nederland. Leden van de ANWB riepen het museum uit tot het Leukste uitje van Noord-Holland.
www.zuiderzeemuseum.nl 

 

Reageren

Reacties